Bilişim teknolojilerinin hazır giyim sanayiine etkileri - Çetiner, Zekiye Yılmaz (My University, 2005)
Bilişim Teknolojilerinin Hazır Giyim Sanayine Etkileri Konulu bu çalışmada, Türkiye'deki Tekstil Hazır Giyim işletmelerinde kullanılan bilişim teknolojilerinin hangileri olduğu ve düzeyini tespit ve etkileri saptanmaya çalışıldı. Bunun için çeşitli işletmelerle görüşüldü , bir anket çalışması uygulanıldı. Tez dört bölümden oluşmaktadır birinci bölümde genel giriş bulunmaktadır. İkinci bölümde ise tekstil, hazır giyim, bilgi gibi kavramlarına etimolojik ve kavramsal bakış yapılmakta; tekstil ve bilişim teknolojileri incelenmeye çalışılmaktadır. Bununla birlikte Hazır giyim sektöründe hangi teknolojilerin kullanıldığı; Tekstil-Hazır Giyim Sektörünün Türkiye ve Dünyadaki Durumu incelenmektedir. Üçüncü bölümde ise Bilişim teknolojilerinin bu sektöre etkilerini inceleyen bir anket çalışmasının sonuçlarına yer verilmektedir. Bu anket çalışması ile Bilgi İletişim Teknolojilerinin Hazır giyim sektöründe hangi ölçüde kullanıldığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma ile tüm diğer sektörlerde olduğu gibi hazır giyimde de teknolojiden faydalanıldığı hatta bu etkilenmenin bir dönüşüm seviyesinde olduğudur. Zira Üretim ve satışın tüm aşamalarında Bilişim teknolojileri kullanılmaktadır. Bu çalışma bu kullanım oranının azımsanmayacak ölçülerde olduğunu ve bu etkilenmenin gittikçe arttığını ortaya koymaktadır. Son bölümde de de bu çalışmalar ile ilgili genel değerlendirmeler ve sonuç yer almaktadır.

In this study with the subject Effects of Information Technologies on Ready-made Clothing Industry the types, levels and effects of information Technologies used in Textile Ready-Made Clothing establishments in Turkey. This study consists of four parts. First part is introduction. In the second part there is a conceptual and linguistic view to concepts as textile and information technologies; textile and information Technologies are examined. Also the Technologies used in Ready-made Textile Industry, the situation of Textile Ready-made Clothing Industry in Turkey and in the world, are examined. In the third part, the results of a survey, which examines the effects of information technologies on the Ready-Made Clothing Industry, are presented. With this survey in which scale the information technologies are used in Ready-made Clothing Textile Industry, is tried to be ascertained. It is ascertained that as in all other industries in Ready-made Clothing Textile Industry, technology is used and this influence is in transformation level. Information technologies are used in all steps of production and sale. This study brings up that this usage rate is not regarded as too little and this influence increases as well. In the last part discussion and results are placed.
Keywords: Giysi ve aksesuvarlar; Hazır Giyim Sanayii; İmalat