Judo 2018 gençler Türkiye şampiyonasında erkekler kategorisinde dereceye giren tüm sporcuların maç kazanma analizleri - Yüksel, Esra (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı Türkiye’de judo branşın da erkekler kategorisinde maç analizini yaparak, erkekler kategorisinde dereceye giren sporcuların maç kazanma tekniklerini belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmanın evreni ve örneklemi: 2018 Gençler Türkiye Şampiyonası erkekler kategorisinde yarışmaya katılan sporculardan oluşmaktadır. Bu şampiyonaya katılan sporcu sayısı 435’ dir. Dereceye giren, madalya alan sporcu sayısı 32’ dir. Dereceye giren sporcuların ilk turdan itibaren tüm maçlarının analizi yapılmıştır. Toplamda 158 maç analizi yapılmıştır. Araştırmanın tipi niceliksel (quantitative) ve retrospektif bir araştırmadır. Veri toplama ve istatiksel yöntem olarak posiscope ve posixplore bilgisayarlı analiz kullanılarak elde edilen veriler tablo ve grafik yöntemi ile sunulmuştur.Tachi wazada %75,75 oranında toplamda 650 teknik, sutemi wazada %18,29 oranında toplamda 157 teknik, katame wazada yapılan teknikler %5,94 oranında toplamda 51 teknik yapılmıştır. Nage waza bölümündeki te waza teknikleri %39,38 oranında 256 kez, ashi waza teknikleri %36,76 oranında 239 kez, koshi waza teknikleri de %23,84 oranında 155 kez yapılmıştır. Sutemi wazanın kategori bölümünde yoko sutemi waza teknikleri %59,3 oranında 93 kez yapılmıştır. Ma sutemi waza teknikleri %40,7 oranında 64 kez yapılmıştır.Yapılmış olan bu analizler sonucunda Judo 2018 Gençler Türkiye Şampiyonasında Erkekler Kategorisinde dereceye giren sporcuların judo profili oluşturulmuştur. Başarılı olan sporcuların yapmış oldukları teknikler, başarı elde etmek isteyen tüm sporculara örnek teşkil etmektedir. Aynı zamanda sporcuların yaptıkları hataları görüp buna yönelik çalışmalarda bulunabileceği düşünülmüştür. Analizlerden elde edilen sonuçlarla sporcuların performansı hakkında antrenörlere bilgi vermiştir.

The purpose of this research is to identify the winning match techniques of the sportsmen who ranked in the men's category while analyzing the matches in men’s category in Turkey. Target population and sample of the research, based on sportsmen who participated in men’s category in 2018 Youth Turkey Championship. The total number of the participants for this match is 435. The number of the ranked sportsman, medal winners ones are 32. The total number of matches, analyzed, were 158. The methodology of this research is quantitative and retrospective. In this research paper, as a data-gathering method and statistical analysis, computer analysis programs such as posiscope and posixplore are used to show the gathered data with the method of diagram and chart.In Tachi waza, at the ratio of %75,75, the total techinuque number 650; in sutemi waza, at the ratio of %18,29, the total technique number 157; in katame waza, at the ratio os %5,94, the total techinuque number 51 were done. In Nage waza part, the technique of te waza %39,37 at the ratio of 256 times,the technique of ashi waza %36,76 at the ratio of 239 times, the technique of koshi waza %23,84 at the ratio of 155 times were performed. In the category of sutemi waza, the techniques of yoko sutemi waza %59,3 at the ratio of 93 times was performed. The techniques of ma sutemi waza %40,7 at the ratio of 64 times was performed.As a result of these analyses, judo profile of the ranked sportsmen who participated in men’s category in 2018 Youth Turkey Championship was resumed. The techniques, used by the winners sportmen, serve as a model for the ones who want to win through. At one and the same time, it is thought that the ones, who want to win through, can see the faults of the sportmen and carry out a work according to that. With the gathered results of the analyses, the trainers were informed about the performances of the sportmen.
Keywords: Analiz; Analysis; Athletes; Judo; Judoda Maç Analizi; Match Analysis in Judo; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sporcular; Sports; Study and teaching; Turkey; Turkish Judo; Türk Judosu; Türkiye