HIV İnfeksiyonu ve Antiretroviral Tedavinin Osteopeni Gelişimine Etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Osteopeni, osteoporoz ve osteonekroz "human immunodeficiency virus" (HIV) ile infekte kişilerde sık görülmekte olan hastalıklardır. Antiretroviral tedavi başlanan HIV ile infekte hastalarda, ilk 2 yıl içinde %2-6 oranında kemik mineral dansitesi (KMD)'nde azalma görülmektedir. HIV infeksiyonunun, geleneksel osteoporoz risk faktörlerinin ve tedavide kullanılan antiretrovirallerin KMD'de azalmaya neden olduğu düşünülmektedir. Son çalışmalarda fraktür riskinin de HIV ile infekte bireylerde arttığı gösterilmiştir. Günümüzde tüm HIV-pozitif post-menopozal kadınların ve 50 yaş üstü erkeklerin frajilite kırıklarına yönelik olarak taranması önerilmektedir. Bu yazıda HIV ile infekte bireylerde osteopeniye yönelik tanı ve tedavi yaklaşımları irdelenmiştir. Klimik Dergisi 2012; 25(2): 51-7.

Osteopenia, osteoporosis and osteonecrosis are frequently observed in patients with human immunodeficiency virus (HIV) infection. Low bone mineral density (BMD) is seen in 2-6% of patients with HIV infection within the first 2 years of antiretroviral therapy. It is generally believed that HIV infection itself and the antiretroviral therapy both contribute to low BMD, together with the traditional risk factors of osteoporosis. Recent studies have demonstrated an increased risk of fracture in HIV-infected patients. Today, it is suggested that all HIV-positive women and men aged over 50 years should be screened for fragility fractures. In this study, the diagnosis and treatment of osteopenia in HIV-infected individuals are discussed. Klimik Dergisi 2012; 25(2): 51-7.
Effects of HIV Infection and Antiretroviral Therapy on Development of Osteopenia
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları; Mikrobiyoloji