Günübirlik cerrahide hasta ve hasta yakınlarının ameliyat sonrasına ilişkin endişelerinin değerlendirilmesi - Güven, Betül (My University, 2010)
1.ÖZET Gerek cerrahi, gerekse anestezi tekniklerindeki gelişmeler sayesinde günübirlik cerrahi günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Bu girişimler öncesinde hasta hemşire ilişkisi kısa bir süre içinde gerçekleşmektedir. Bu kısa sürede ameliyata psikolojik hazırlığın en iyi koşullarda ve nitelikli bir şekilde yapılabilmesi açısından hasta ve yakınlarının endişelerinin ve nedenlerinin belirlenmesi büyük önem taşır. Çalışmamızda günübirlik cerrahi girişim geçirecek hasta ve yakınlarının endişelerinin ve bu endişelere neden olan etkenler incelendi. Bu amaçla Mayıs – Ağustos 2009 tarihleri arasında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma hastanesi Ortopedi Kliniği’nde günübirlik cerrahi girişim geçirecek 84 hasta ve 72 hasta yakınlarının incelendiği tanımlayıcı bir çalışma düzenlendi. Çalışmaya alınan hastalara ve yakınlarına günübirlik cerrahi öncesinde demografik özellikleri, günübirlik ameliyata ilişkin deneyimleri, bilgilendirilmeleri ile ilgili öğeler, endişe duyup duymadıkları ve endişe nedenlerini sorgulayan bir anket formu dolduruldu. İstatistiksel değerlendirmede SPSS (v. 13.0) programının tanımlayıcı modülleri; oran karşılaştırmalarında Ki-kare ve Fischer Exact testi kullanıldı. 0.05’in altındaki p değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Hastaların %72.2, hasta yakınlarının ise %69 oranında yapılacak uygulamadan endişe duymakta oldukları saptandı. Hasta ve yakınlarının bilgilendirilme durumunun yeterli düzeyde olmadığı görüldü. Hastalarda cerrahi girişim türü ve bilgilendirilme durumu ile endişe oranı arasında, hasta yakınlarında ise cinsiyet, cerrahi girişim türü ile endişe oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (p<0.05). Diğer parametreler ile endişe oranı arasında ise anlamlı bir ilişki saptanmadı. Çalışmamızda günübirlik cerrahi öncesinde hemşirenin hastanın ve yakınlarının psikolojik hazırlığı açısından daha aktif ve nitelikli bir hizmet sağlaması gerektiği saptanmıştır. Endişe, Günübirlik Cerrahi, Hasta, Hasta yakını, Ortopedi.

Evaluation of Patients and Accompanying People Concerns About The Post-operative Period Following Day Surgery Increasingly sophisticated surgical and anaesthetic techniques are allowing for greater increase in day surgery procedures. Prior to these interventions the nurse-patient relation take place in a limited time period. Recognizing patients’ and accompanying people’s concerns and its causes is of tremendous importance for an optimal pre-operative psychologic preparation in a short time period. The aim of the study was to assess the factors effective on day surgery patients’ and accompanying people’s concerns. This work had been done with 84 patients and 72 accompanying people who have been planned to perform orthopedic day surgery department of Sisli Etfal Education and Research Hospital between May-August 2009. Questionnaire prepared by investigator about day surgery, demographic properties, surgical experiences, being informed, concerns and concern factors. Analysis of data was performed by SPSS 13.0 pack program. In statical evaluation percentage, khi square and fisher exact test. According to findings from investigation; %72.7 of patients and %69 of accompanying people were concerned about day surgery. In study patients who were informed about operation were found to have less concerns. Patients and accompanying people who were planned to perform knee arthroscopy operation were found to have more concerned than carpal tunnel release, ganglion excision and removal of support implant. Female accompanying people were more concerned than men. (p<0.05) The concerns of patients and accompanying people who are given enough information decreased, because of this nurses should have active role in psychologic preparation of day surgery patients and accompanying people. Key Words: Accompanying people, Concern, Day surgery, Orthopedia, Patient.
Keywords: Cerrahi Hastalıklar; Hasta Psikolojisi