Analysis of societal markenig applications in Turkey study conducted with selected companies in İstanbul - Ural, Ali Erdem (My University, 2003)
Bu çalışma toplumsal pazarlama kavramı ve onun bir alt başlığı olan sponsorluk kavramı hakkında geniş ve detaylı bir literatür taraması sunar. Literatür taraması toplumsal pazarlama kavramının tanımlanması ve onun uygulama alanlarının ortaya konulmasıyla başlamaktadır. Takiben toplumsal pazarlama kavramının üç alt başlığı/ çeşidi olan sebebe yönelik pazarlama, kurumsal bağış ve sponsorluk kavramları ele alınmaktadır. Çalışma, sponsorluğun toplumsal pazarlama kavramının en yaygın ve en çok kullanılan formu olması sebebiyle sponosorluk kavramı üzerine yoğunlaşmakta, sponsorluğun tanımını ve uygulama alanlarının açıklanmasını takiben sponsorluğa pazarlama iletişiminin bir öğesi olarak yaklaşmakta ve incelemekte ve uygulama şekillerini açıklamaktadır. Bunun yanı sıra sponsorluğun dünyadaki ve Türkiye'deki durumu ve etkinliği örneklerle de pekiştirilerek verilmektedir. Ardından, bir anket çalışması gelmektedir. Değişkenlerin belirlenmesi ve anketin uygulanmasından sonra, Türkiye'de sponosrlukla ilgili karar mercilerinin yaklaşım tarz ve uygulama prensiplerine dair yorumlar, anket çalışmasının sonuçlarına göre derlenmekte ve değerlendilirmektedir. This study presents a detailed and combined context regarding the societal marketing concept as well as exploring the sponsorship concept as an element of it. The literature survey starts with defining societal marketing and its scope. After that, the 3 sub-titles/ types of societal marketing concept are investigated which are namely cause related marketing, corporate philanthropy and finally sponsorship. Since sponsorship is the most used and best known practice of the societal marketing idea it is explained widely. Beginning with sponsorship's definition and its scope, the study explores the types of sponsorship in detail as as an element of marketing communications and how sponsorship works. Also part two of the study presents data on sponsorship which helps understanding the current situation of sponsorship practices in the world. Part three is about research methodolgy and here, with the variables set and the questionnaire developed, the study exposes the managerial approaches and decision-maker's aspects regarding the terms of societal marketing and sponsorship in Turkey.
Keywords: Genel yönetim; Pazarlama; Pazarlama yönetimi