Toplam kalite yönetiminin marka yönetimine etkisi ve bir uygulama - Karademir, Murat (My University, 2005)
Kalite göreceli bir kavram olup, özgün bir tanımla; ürün, hizmet ya da hayatımızda karşılaşabileceğimiz herhangi bir varlığın kişilerde bir standart oluşturması, istek ve ihtiyaçları karşılama kabiliyeti ve aynı zamanda, o istek ve ihtiyaçları hatırlatma olgusu olarak değerlendirilebilir. TKY, kalite kavramının bir organizasyon içerisinde hayata geçirilmesi ve elde edilen ürün/ hizmetlerin en mükemmelini amaçlayan, müşteri odaklı bir felsefedir. Marka, bir ürün/ hizmeti diğerlerinden ayıran isim, sıfat ya da nitelik olduğuna göre, marka yönetimi de; bu markayı tüketici gözünde mükemmele ulaştırma, sadakat oluşturma ve müşteri tatminini ön plana alan bir yönetim biçimidir. Çalışmanın ana amacı, TKY'yi marka yönetimi süreçlerine dahil ederek pozitif kazanımların ortaya çıkarılması, bu kazanımların elde edilme yöntemlerinin belirlenmesi ve işletme bünyesinde marka kültürü oluşturulmasını sağlamaktır. Tezin teorik ve uygulama bölümleri, bu amaç doğrultusunda şekillenerek hazırlanmıştır. Uygulama bölümünde, kalitatif ve kantitatif verilerden yararlanarak, Toyotasa'da uygulanan TKY felsefesinin marka yönetimi çalışmalarına olan olumlu etkisinin; Toyota'yı güçlü ve global bir marka yapmasının yanında, firmayı bugünlere taşıması yolundaki büyük rolü gösterilmeye çalışılmıştır. TKY ve marka yönetimi sistemlerini uygulayan işletmeler, bu yönetim biçimlerinin etkileşimi sonucunda ortaya çıkaracakları fırsatları görebilmeli, elde edilen marka kültürü sayesinde, hem pazarda hem de toplum önünde daha üstün bir firma olmalarını sağlayabilirler. Besides quality is a relative concept, to define individually; the standard of the product service or anything that people set, the ability of supplying needs and desires , and also the fact of reminding these needs and desires. TQM focuses on customer and aims to have the quality concept occur in an organization and perfect the product/ service. As brand is the name, adjective or characteristic that separates a product/ service from others; so the Brand Management is the form of management that aims to make this brand perfect, have faith and consider consumers' satisfaction. The main purpose of this work is to find out the positive advantages by including TQM into brand management processes, determine the way of having these advantages and to provide a brand cultured business structure. Both the theorical part and the application part are prepared by being formed in order to interpret this purpose. In the application part, the role of the positive effect of TQM mental that Toyotasa performs, on brand management works and the role of Toyota which is a strong and global brand that makes the company live today's achievement are tried to be demonstrated by using qualitative and quantitative datas. Organizations that apply TQM and Brand Management systems , should notice the advantages that occur as the consequence of the reaction these two management forms, and become more excellent both in the community's and market's presence by the brand culture obtained.
Keywords: Marka Yönetimi; Toplam Kalite Yönetimi