Spor merkezlerinde üyelik yenilemelerini etkileyen faktörlerin araştırılması - Eroğlu, Erhan (My University, 2006)
1. ÖZET Bu çalışmada amaç, spor merkezlerindeki üyeliğe devam etmeyi etkileyen iç ve dış faktörlerin, üyelerin spor yapma sıklığını ve bir sonraki dönemde üyelik yenilemelerine ne ölçüde etkide bulunduğunun belirlenmesidir. Spor merkezlerinden istifade etme şekilleri, bu merkezlerin verdikleri hizmetin niteliği ve bu durumu etkileyen çeşitli faktörlerin zaman açısından incelenmesi için hazırlanan anket formu İstanbul’da, 2’si Anadolu Yakası 2’si Avrupa Yakası olmak üzere 4 büyük spor tesisinde spor yapmakta olan 219’u.erkek , 200’ü kadın, 2’si eş cinsel olduğunu belirtmiş olup toplam 421 üyeye anket formu uygulanmıştır. Testin geçerlilik ve güvenirliliği analize tabi tutulmuş olup, bilgisayar yardımı ile frekans ve ki-kare analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar tartışmaya açılarak öneri sunmaya çalışılmıştır. Yaptığımız çalışmanın sonucunda araştırma yapılan tesislerde ve genel olarak diğer spor merkezlerinde üyelik yenileme oranlarının% 20 – 25 olduğu görülmektedir. Üyelik yenilemelerin genellikle tesisi uzun süre kullanan ve düzenli spor yapan kişilerden oluştuğunu görmekteyiz. Spor merkezine düzenli olarak gelen bireyler ile düzensiz olarak gelen bireylerin spor yapma sıklıklarında ve üyelik yenilemelerini etkileyen faktörler arasında farklılıklar tespit edilmiştir. Spor merkezini kullanan bireylerin spor yapma süreleri arttıkça daha düzenli spor yaptıkları görülmüştür. Spor merkezini akşamüstü kullanan bireyler, spor merkezini diğer zamanlarda kullanan bireylere göre hizmet kalitesini daha düşük almaktadırlar. Spor merkezin de düzenli ya da düzensiz spor yapan bireylerin yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim seviyeleri gibi demografik faktörler de farklılıklar tespit edilmiştir. Bu araştırma ile spor sektöründe üyelerin yaşadığı istikrarsızlığı giderme yolunda hem sektöre, hem de diğer araştırmacılara kaynak teşkil edecek veriler elde edileceği düşünülmektedir. 2.

Researchment About Factors That Affect Renewing Of The Sports Centers Membership In this work, the aim is to find out how the inner and outer factors that motive people to continue to their memberships at sports centers affect the attending periods of the members and the tandancy to renew their membership in the following term. The questionairre for searching how people benefit from sports centers, the service quality of these centers, and several factors affect this situation in terms of time; has been applied to 421 members -219 of them are male, 200 of them are female and 2 of them are identifying themselves as homosexuals- who do sports at four big sports facilities, one in the European side and the other in the Asian side of İstanbul. The acceptability and reliability of the test has been analized by the help of statistical analysises with the computer. It is tried to get suggestions by discussing the results. As a result of the research we made, it is established that there is a ratio of approximately 20 % and 25 % percentage of renewing the membership in the sports facilities in which the research has taken place and the others in general. It is determined that there are differences between factors affecting the frequency of doing sports of people who go to sports centres systematically and the ones who go unsystematically and their tandancy to renew their memberships in the following term. It is also determined that if the period of doing sports of the people who use sports centres increases, they do sport much more systematically. The people who go to sports centres in the evenings take lower quality in service than the people who go to there some other time. Besides, it is signified that there are differences in demografic factors like age, sex, marital status and educational degrees between people who do sport systematically and whom do it unsystematically. With this research, It is supposed to provide data about the elimination of the unsteadiness of the members in sports sector for the usage of both the sector and the other researchers.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Spor