Karşı-kültürlerin popülerleşmesi sürecinde gençlik altkültürlerinin rolü - Kabaş, Bülent (My University, 2012)
Karşı Kültür, Gençlik Altkültürleri, Altkültürlerin Popülerleşmesi, Tüketim Altkültürü, ‘36 Boys’ ÖZET KARŞI-KÜLTÜRLERİN POPÜLERLEŞMESİ SÜRECİNDE GENÇLİK ALTKÜLTÜRLERİNİN ROLÜ Karşı-kültürler dolayımıyla ortaya çıkan gençlik altkültürlerine ilişkin en genel anlatı, onların ana akım siyasete, dine, ticari ve kitlesel medyaya muhalif oldukları; norm ve geleneklere karşı direnmeyi tercih ettikleri yönündedir. Bu noktadan hareketle, altmışlı yılların gençlik altkültürlerinin, konformizmin baskılarına, kitle kültürünün bayağılıklarına ve standartlaştırmaya karşıt bir biçimde kendi özgün kimliklerini oluşturmayı hedeflediklerini söylemek mümkündür. Fakat seksenli ve doksanlı yıllar boyunca, kültürün geçirmiş olduğu dönüşüme paralel olarak gençlik altkültürlerinin sabit yapısı da değişime uğramıştır. Özellikle post altkültürel teori adı altında gençlik üzerine son yirmi yıl içerisinde yapılmış birçok çalışma bize bu bağlamda eleştirel bir perspektif sağlarken, günümüz gençlik altkültürlerinin değişken yapısını ortaya koyabilmek için ‘yeni kabileler’ (neo-tribes), ‘yaşam tarzı’ (lifestyle), ve ‘sahne’ (scene) gibi kavramlar sunmaktadır. Günümüzde karşı kültür kavramı artık, orta sınıf değerleri çevresinde oluşturulmuş hegemonik yapıların yeniden üretilmesi açısından anahtar bir rol oynamaktadır. Gençlik altkültürleri ise, her ne kadar farklılıklarıyla çok kültürlü yapının zengin ve renkli görünümüne katkı sağlasalar da, esasen orta sınıfın değerleri etrafında şekillenen popüler kültürün içinde yeniden anlam kazanmanın ötesine gidememektedirler. Bir başka deyişle, medya aracılığıyla muhalif olma özelliklerini de yitiren gençlik altkültürleri ironik bir biçimde karşısında oldukları sistemin bir parçası haline gelmeye başlamışlardır. Bu çerçeve içerisinde, araştırmanın analiz bölümünde; 1987 yılında Kreuzberg’de Türkler tarafından kurulan bir sokak çetesi olan ‘36 Boys’un önce nasıl bir hip-hop gençlik altkültürü haline geldiği ve sonrasında da ne şekilde bir moda markasına dönüştüğü irdelenmektedir. Counter Culture, Youth Subcultures, Popularisation of Subcultures, Consumption Subculture, ‘36 Boys’

THE ROLE OF YOUTH SUBCULTURES IN THE PROCESS OF POPULARIZATION OF COUNTERCULTURES The most common narrative about youth subcultures, which emerged through countercultures, is that they are dissenting from mainstream politics, religion, social norms, traditions and mass media. From this point of view, it is possible to signify that 60’s youth subcultures have aimed to form their unique identities with opposing the pressure of conformity, banality of mass culture and standardization. In parallel with the transformation of culture during 80’s and 90’s, the form of the youth subcultures have also changed. In last twenty years, many studies on youth, particularly under the name of the post-subcultural theory, provide a critical perspective by offering concepts such as neo-tribes, lifestyle and scene instead of subculture to reveal the changing structure of youth subcultures. Today, concept of counterculture plays a key role in terms of reproducing hegemonic structures formed around middle-class values. Youth subcultures make a significant contribution on aspects of multicultural structure. Nevertheless, they are unable to make sense beyond popular culture. In other words, through media youth subcultures ironically become a part of the system, which they were opposed to. In this sense, the analysis part of the study examines, how ‘36 Boys’ (a Turkish street gang formed in 1987, in Kreuzberg, being priorly a hip-hop youth subculture, then transformed into a fashion brand.
Keywords: Alt Kültür; Kültürleşme; Popüler Kültür