Konsantrik veya eksantrik egzersiz uygulamasının fasyal kayma oranı üzerindeki etkilerinin incelenmesi - Şanlı, Göktuğ (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sağlıklı genç erkek bireylerde tek bir seans izokinetik konsantrik veya eksantrik diz ekstansiyon egzersizinin, rektus femoris (RF) kası ve ilişkili fasyal katmanların mekanik özellikleri ile fasyal kayma miktarı üzerindeki akut etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 26 sağlıklı genç erkek (yaş: 18-25) gönüllü olarak katılmıştır. Randomize çapraz desenli çalışmada, katılımcıların dominant ve non-dominant bacaklarına 3 set 12 tekrar %60 maksimal istemli kasılma şiddetinde konsantrik veya eksantrik izokinetik diz ekstansiyon egzersizi uygulanmıştır. Egzersiz öncesi ve hemen sonrası RF kasının mekanik özellikleri (tonus, sertlik, elastisite, sünme, gevşeme zamanı) MyotonPRO cihazı ile; süperfisyal ve derin fasya katmanlarının yer değiştirmesi, aralarındaki intrafasyal kayma, kayma gerinimi ve fasyal etkileşim açıları B-mod ultrasonografi ile; ve diz eklemi pasif esneklik indeksi izokinetik dinamometre ile ölçülmüştür. Bulgular: Eksantrik egzersiz sonrası RF kas tonusunda (p=0.014) ve sertliğinde (p=0.002) anlamlı azalmalar gözlenirken, konsantrik egzersiz sonrası sertlikte anlamlı bir artış (p=0.002) saptanmıştır. İntrafasyal kayma miktarında eksantrik egzersiz sonrası hafif bir artış, konsantrik egzersiz sonrası ise anlamlı bir azalma (p=0.002) tespit edilmiştir. Benzer şekilde, kayma gerinimi konsantrik egzersiz sonrası anlamlı olarak azalmıştır (p=0.008). Derin fasya yer değişimi (p=0.015) ve derin fasya etkileşim açısı (p=0.004) konsantrik egzersiz sonrası azalmıştır. Esneklik indeksinde, eksantrik egzersiz sonrası azalırken (esnekliğin artması) (p=0.014), konsantrik egzersiz sonrası minimal artış (esnekliğin azalması) görülmüştür. Sonuç: Tek bir seans izokinetik egzersiz, RF kasının mekanik özelliklerini ve fasyal kayma davranışını kontraksiyon tipine özgü olarak akut şekilde etkilemektedir. Eksantrik egzersiz, kas tonusunu ve sertliğini azaltarak, intrafasyal kaymayı bir miktar artırarak ve eklem esnekliğini iyileştirerek fasyal mobiliteyi olumlu yönde etkileme potansiyeli gösterirken; konsantrik egzersiz kas sertliğini artırma ve intrafasyal kaymayı azaltma eğilimindedir. Bu bulgular, egzersiz reçetesi ve rehabilitasyon programlarında kontraksiyon tipinin seçiminin fasyal adaptasyonlar açısından önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Objective: The aim of this study was to comparatively examine the acute effects of a single session of isokinetic concentric or eccentric knee extension exercise on the mechanical properties of the rectus femoris (RF) muscle and associated fascial layers, as well as the amount of fascial sliding, in healthy young male individuals. Materials and Methods: Twenty-six healthy young male volunteers (age: 18-25) participated in the study. In a randomized crossover design, participants performed 3 sets of 12 repetitions of concentric or eccentric isokinetic knee extension exercise at 60% of maximal voluntary contraction intensity with their dominant and non-dominant legs. Before and immediately after the exercise, mechanical properties of the RF muscle (tone, stiffness, elasticity, creep, relaxation time) were measured with a MyotonPRO device; displacement of superficial and deep fascial layers, intrafascial sliding between them, shear strain, and fascial interaction angles were assessed with B-mode ultrasonography; and knee joint passive flexibility index was measured with an isokinetic dynamometer. Results: Significant decreases in RF muscle tone (p=0.014) and stiffness (p=0.002) were observed after eccentric exercise, while a significant increase in stiffness (p=0.002) was found after concentric exercise. A slight increase in intrafascial sliding was detected after eccentric exercise, whereas a significant decrease (p=0.002) was found after concentric exercise. Similarly, shear strain significantly decreased after concentric exercise (p=0.008). Deep fascia displacement (p=0.015) and deep fascia interaction angle (p=0.004) decreased after concentric exercise. The flexibility index decreased (p=0.014) after eccentric exercise, while it showed a minimal increase after concentric exercise. Conclusion: A single session of isokinetic exercise acutely affects the mechanical properties of the RF muscle and fascial sliding behavior in a contraction type-specific manner. Eccentric exercise demonstrates the potential to positively influence fascial mobility by reducing muscle tone and stiffness, slightly increasing intrafascial sliding, and improving joint flexibility. These findings emphasize the importance of contraction type selection in exercise prescription and rehabilitation programs regarding fascial adaptations.
Examination of the effects of concentric or eccentric exercise on fascial sliding rate
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; direnç egzersizi; Egzersiz; Exercise; fascia; fasya; Fizyolojik yönleri; kontraksiyon tipi; Physical education and training; Physiological aspects; rectus femoris; rektus femoris contraction type; resistance training