Muhafazakar iktidarın ana akım medya söylemlerinde kadınlık tahayyülü - Bayal, Aslınur (My University, 2018)
Bu çalışma, siyasi söylem ve söylem dışı pratiklerini muhafazakar-demokrasi şiarıyla gerçekleştiren Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının ana akım medyada yer bulan söylemlerinde kadınlık mefhumunu ne şekilde tahayyül ettiğinin disiplinler arası bir analizini ortaya koymaktadır.Bu bağlamda, çalışmada kadının özel alandaki ve kamudaki varoluşunu ele alan marksist ve radikal feminist teoriler ile Foucault'nun biyopolitika ve biyoiktidar teorileri çerçevesinde Ak Parti iktidarı mensubu erkek sözcülerin dispozitif pratiklerinin ideal kadınlığı ne şekilde kurguladığı, kadının bedenini, cinselliğini, hane içerisinde ve emek piyasasındaki üretimini nasıl denetleyip düzenlediği ve kontrol ettiği söylem analizi vasıtasıyla açığa çıkarılmıştır. Ak Parti iktidarı zihin haritasında nasıl bir kadınlık tahayyül edildiği siyasi erk sözcülerinin ürettiği, kadının toplumsal konumuna ilişkin cinsiyetçi-ayrımcı ve dini söylemeler ile kadın bedenini ve kadının kendi insaiyatifinde olan bedensel üretimini ilgilendiren tıbbi söylemler çerçevesinde tartışılmıştır.

This study sets forth an interdisciplinary analysis of how the concept of womanhood is constituted through a set of discourses on mass media by the AKP, implementing its discursive and non-discursive practices with the maxim of conservative democracy. In this context, this study uncovers how idealized womanhood is constituted and the woman's body and sexuality, and labor in the domestic sphere and labor market are regulated and controlled by the dispositive practices produced by the akp's spokesmen within the frame of radical and Marxist feminist theories as well as Foucaldian bio-power and body politics. What kind of womanhood is constituted in the akp's mind gap is discussed within the frame of sexist and discriminative as well as religious discourses concerning woman's social position and scientific and medical discourses concerning bodily production, which is under the initiative of the woman herself, produced by the spokesmen of political power.
Keywords: 2003-; Adalet ve Kalkınma Partisi (Turkey); Adalet ve Kalkınma Partisi (Türkiye); Conservatism; Dini yönleri; Employment; İstihdam; Kadın hakları; Kadınlar; Kadınlar, Politikada; kadınlıkbiyopolitikabiyoiktidarmuhafazakârlıkAk Parti womanhoodbiopoliticsbiopowerconservatismthe akp; Kitle iletişim araçları ve kadınlar; Mass media and women; Muhafazakarlık; MUHAFAZAKÂRLIKAKP BEDEN POLİTİKASIBİYOİKTİDARKADINLIK CONSERVATISMJUSTICE AND DEVELOPMENT PARTYBIOPOLITICS BIOPOWERWOMANHOOD; Political aspects; Politics and government; Religious aspects; Siyaset ve yönetim; Siyasi yönleri; Turkey; Türkiye; Women; Women in politics; Women's rights