Basın meslek ahlakı ve özdenetimin günümüzdeki uygulamaları - Bişgin, Temel (My University, 2009)
Şüphesiz ki “Etik” insanlığın toplumsal gelişimiyle yaşdaştır. En küçük topluluklardan en komplike toplumlara kadar her dönemde ve her zaman varolmuştur. Zira dini motifli tüm söylemlerde; moral değerler yer alırken, tarihsel gelişimde: tüm halkların destanlarında da çeşitli biçimlerde kendini göstermiştir. Adı ister dürüstlük, ister doğruluk, ister erdem, ister moral değerler, ister ahlak olsun; tüm insanlığın ortak paydalarda birleştiği ve hemen hemen herkesin kabul ettiği kurallar bütünü aslında etiğin temelini oluşturur. İnsanlık ilkel çağlardan günümüze; bilimsel sosyal ve siyasal olarak başdöndürücü bir hızla gelişmeyi ve değişmeyi sürdürmüştür. Ama ahlak kuralları yada etiğin mantalitesi özünde hep aynı kalmıştır.. İnsan mutluğu huzuru, ve hoşgörüsü medeniyetin her döneminde belirli kurallara bağlanmış ve iyi kötü kavramları hep olmuştur. Ve bu kötü ve iyinin tarifinde zalimlere karşı mazlumların korunmasında da toplumsal vicdanların ortak paydaları bazen kanunlarda bazen ise yazılı olmayan kurallarla kendini göstermiştir. İşte Basın Meslek Ahlak kurallarıda kitle iletişim alanında yaşanan gelişmelerle yazılı olmayan kurallar bütününden yazılı kurallar manzumesine dönüşmüştür. Ancak zorunluluk arzetmediği halde; meslek erbabı herkesin bu yaptırımı olmayan kurallara sıkı sıkıya bağlı olması kaçınılmazdır. Erdem eski Yunan filozoflarının devlet yöneticilerine atfettiği halkın kendi arasında yaşamın kurallarını koyduğu bir bütün olurken, günümüzde adeta insanlığın ender rastlanan duyguları haline geldi. Anayasalarla, yasalarla, kanun ve tüzüklerle günümüzde hemen hemen tüm toplumların sosyal siyasal ve ekonomik ilişkileri düzenlenmiş. Ancak kanunların kapsamadığı, bazen göreceli olarak değiştiği halde toplumlarda etik ortak bir paydadır. Her toplumun kendine göre yazılı veya yazılı olmayan ahlak kuralları vardır. Ancak bazı konular varki bunlar adeta evrenseldir. Bunlardan biride medyanın dördüncü kuvvet erki. İşte bu erki elinde bulunduranlar, toplumun her alanına şu ya da bu şekilde etki ederler. Bu bazen etki eden ve edilenin fark etmediği çeşitli sorunlara olumsuzluklara veya haksızlıklara yol açabilir. Bilinçli veya bilinçsizce kullanılan meydanın dördüncü kuvvet gücü; kanunlarla çizilen sınırların dışında kendi erdemini de geliştirmek durumunda kalmıştır. Çünkü fikir ve düşüncenin yayılmasının en etkin aracı olan basının yada daha geniş deyimiyle medyanın kanunlarla sınırlandırılmasının özgürlüğünü engelleyeceği gerçeği; ancak otokontrol yöntemiyle aşılabilir. İşte tüm yasal ve bağlayıcı hükümlerin dışında basında mesleğini icra edenlerin etik değerlerle kendini kontrol etmesi ve başkalarının haklarına tecavüz etmemesi veya mağduriyetlerine yol açmaması önlenebilir. Basın özgürlüğünün özüne dokunmamak için tüm evrensel normlarda; münkün, mertebe kanuni serbestlik sağlanan gazetecilerin omuzlarında ağır bir yük vardır. Zira verdikleri özgürlük savaşı bütün kitlelere ve bütün güçlere karşıdır. Diktatörlerden, gangsterlere, adi hırsızlardan bebek katillerine karşı, bazen kendi patronlarına ve hatta meslektaşlarına, kendi yöneticilerine karşı bile büyük bir mücadeleye girişirler. Hatta kendi devletlerine karşı bile mücadele etmek zorunda kalırlar. İşte gazetecilerin omuzlarındaki bu ağır yük, onların çift kanatlı olmalarını, yada çift başlı olmalarını kaçınılmaz kılar.. Çift kanatlı olmalılar çünkü, hem iyi yetişmiş, iyi eğitim almış iyi donanımlı olmalılar: hemde, cesur kararlı ve dürüst olmalılar. Yani beyinleride, kalpleride dolu olmalı. Çift başlı olmalılar; çünkü bir yüzleri kitlelere hakkı anlatırken, bir yüzleri de haksızlığa karşı savunma yapmak zorundadırlar. İşte bizde bu tezimizde basın meslek ahlakının, yeryüzünde dayandığı tüm yasal ve yasal olmayan yazılı veya sözlü tüm ulusal yada uluslar arası metinlerin özetini, kitle iletişimin kavramlarını, kurallarını, modellerini tanıtırken, bir taraftanda bu mesleğe gönül verenlerin haklarını ve hukuklarınıda kaleme aldık. Kaynak göstererek aktardığımız tüm hocalarımızın kitaplarının yanında meslekte çalışırken edindiğimiz bilgilerinde ışığında tezimizi savunduk. Aslında bir gazetecinin; hem kendi hakları hemde karşısındaki kitlelerin uyması gereken haklarının yeraldığı yasal veya ahlaki tüm kuralların hemen hemen tamamının yeraldığı bu eserde gazeteciliğin tüm mesleklerden daha fazla bilgi birikimi, daha fazla cesaret ve daha fazla zeka gerektirdiğinin altını çizdik. Zira bilinçsiz kullanılan bir kalemin adeta ölüm kusan makinelere dönüştügünü ve kitleleri felakete sürüklediğini yada bunlara aracı olduğuna dikkat çektik. Resümé En effet, “éthique” est egal le développement social de l'humanité. La plupart des petites communautés dans chaque période allant jusqu'à la société la plus compliquée, et toujours existé. En raison des motifs religieux dans toute la rhétorique, Les valeurs morales sont incluses, tandis que dans le développement historique: la saga de tous les peuples s'est manifesté sous différentes formes. Nom ou honnêteté, la vérité, ou de vertu, ou aux valeurs morales ou l'éthique; dénominateur commun de toutes l'humanité, et presque tout le monde est uni en acceptant toutes les règles qui forme en fait la base de l'éthique. L'humanité depuis les temps primitifs à nos jours, scientifique, social et politique et comme un rythme fascinant a continué à évoluer. Mais les règles de la morale ou l'éthique mentalité est restée essentiellement la même .. Honneure homme de paix et de tolérance sont liées à certaines règles dans chaque période de la civilisation, a toujours été un bon concept et mal. Et c'est la description bonnes et mauvaises de la protection des opprimés contre les règles de la conscience sociale injuste de le dénominateur commun est parfois, parfois non écrites du droit s'est montré. Voici les médias de presse dans le domaine des règles religions professionnelle maitre tous les développements qui sont intervenus dans le corps de règles écrites est devenu. Toutefois, dans cas de nécessité; commerçant ces sanctions ne sont pas pour tout le monde devrait être des règles sévères sont inévitables. Vertus du philosophe grec ancien, est attribuable à l'administrateur de l'État de la population entre eux des règles imposées toute une vie alors que près aujourd'hui l'émotion humaine est devenue rare. Avec la constitution, les lois et règlements dans presque toutes les sociétés d'aujourd'hui, les relations sociales économiques et politiques sont organisées. Mais non couverts par la loi, parfois dans les cas où la variation relative de la société, l'éthique est un dénominateur commun. Soi de chaque communauté, du code écrit ou non écrit de l'éthique q’oui. Toutefois, certains de ces problèmes sont presque universelle. “Le quatrième pouvoir médias est parfois premier pouvoir. Affectant le présent et, parfois, n'avaient pas été remarqués divers problèmes peuvent conduire à négative ou injuste. Consciemment ou inconsciemment, utilisés à la place de la quatrième force; lois établies en dehors des limites à leur propre développement vertus dans le cas demeurent. En raison de la diffusion des idées et des opinions de la presse comme l'outil le plus efficace ou par une déclaration plus large de la législation sur les médias permettra d'éviter la limitation de la liberté est réelle mais la méthode otocontrol surmontables. C'est l'ensemble des dispositions légales et obligatoires, sauf ceux qui exercent la profession de l'auto de presse de contrôle et les valeurs éthiques et les droits d'autrui ne conduit pas à la victime de viol ne veut ou ne peut être empêchée. Ne pas toucher à l'essence de la liberté de la presse dans toutes les normes universelles; Pouvoir public, l'ordre juridique autant que la liberté est un lourd fardeau sur les épaules des journalistes. Parce qu'ils ont donné toute l'assistance et toutes les forces de la liberté contre la guerre. De dictateur, pour le gangster, le nom du voleur contre l'infanticide, et parfois même son patron propres, leurs collègues, leurs dirigeants sont confrontés à un défi de grande, voire leur entrée. En fait, même à combattre contre leur propre gouvernement sera forcé. Voici les épaules des journalistes, ce lourd fardeau, à leur double, ou deux têtes inévitablement fait qu'ils sont .. Ils doivent être le double parce que bien formés et bien formés devrait ainsi être équipées:-il, je dois être honnête, déterminé et courageux. Alors journalistes doivent être intelijences, et bon coeur. Ils doivent être à double tête, car il décrit le droit à un face aux masses, tandis que la défense contre l'injustice à faces avons à faire. Ici, nous appuyer sur cet argument dans notre éthique professionnelle, basée sur la terre, tous non juridique et réglementaire-verbal, écrit ou tout les lois national ou international, des concepts de communication de masse, les règles, le modèle d'introduire une cette profession, les cœurs de ces droits et jujements obtenu rédigé. Cité comme nous l'avons transféré la totalité de nos instructeurs pendant le travail dans la profession, ainsi que du livre à la lumière des informations que nous avons défendu notre thèse. En fait, un journaliste, et leurs droits dans le visage de mon. il des masses doit répondre proposer des droits de toutes les règles juridiques ou morales, la quasi-totalité. Nous aves souligné que les journalistes ont besoin plus des connaissances, plus de courage et plus d'intelligence dans toutes les professions. En raison d'un stylo est utilisé inconsciemment à la machine de la mort et désenformer les verités.
Keywords: Basın_Mesleki Etik; Gazetecilik