Türkiye'de havayolu taşımacılığının gelişimi ve ekonomi üzerine etkileri - Güngör, Işıner (My University, 2018)
Teknolojik gelişmelerin hızlı bir şekilde yaşanması ve liberalleşmenin artması, dünyada havayolu taşımacılığının önemini artırmıştır. Benzer gelişmeler Türkiye’deki havayolu sektörünün payının giderek artmasını sağlamış ve havayolu sektörüne olan talep artmıştır. Bu tezin amacı Türkiye’de havayolu taşımacılığının gelişimini ve ekonomi üzerine etkisini incelemektir. Bu amaçla literatür incelemesi yapılmış, ayrıca sektörün ve önde gelen havayolu şirketlerinin SWOT analizi yapılmıştır. Yapılan analiz ve değerlendirmelere göre Türkiye’de havayolu taşımacılığının hızla geliştiği ve ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etki yarattığı görülmüştür. Bu nedenle, havayolu taşımacılığında rekabet güçlendirilmeli ve desteklenmelidir. Böylelikle hem istihdam artışı sağlanabilecek hem de kamu maliyesine gelir kaynağı olabilecektir.

Rapid technological developments and increased liberalization have raised the importance of air transport in the world. Similar developments have resulted in a gradual increase in the share of the airline industry in Turkey and increased demand for airline industry. The aim of this thesis is the development of air transport in Turkey and examine the effect on economy. For this purpose, a literature review has been made and a SWOT analysis of the industry and leading airline companies. According to the analysis and evaluation of air transport in Turkey, it is developing rapidly and has been shown to have a positive effect on economic growth. For this reason, competition in air transport must be strengthened and supported. In this way, employment growth could be achieved and it will be a source of income for public finance.
Keywords: Air transport; Civil Aviation Sector; Civil vviation; Economic growth; Ekonomik büyüme --Türkiye; Ekonomik Büyüme Air Transport; Havayolu taşımacılığı; Sivil havacılık; Sivil Havacılık Sektörü; Turkey; Türkiye