18. ve 19. Yüzyıl İstanbul surlarında inşa ve onarımlar - Sarımeşe, Fatih (My University, 2018)
Kent tarihi içerisinde önemli bir yere sahip olan İstanbul Surları'nı konu edindiğimiz çalışmamız altı bölümden meydana gelmektedir.Birinci bölümde, Giriş ana başlığı altında Konunun Amacı ve Kapsamı, İlgili Yayın ve Araştırmalar, Metod ve Düzen tanıtılmıştır. Konu hakkında ilgili kaynaklar hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.İkinci bölüm, çalışmamızın ön girişini meydana getirmektedir. Bu bölümde kentin en eski surları olan Bizantion Surları, kentin Roma İmparatorluğu eline geçmesinden sonra Bizantion Surları'ndan genişleyerek inşa edilen Roma İmparatorluğu Dönemi İstanbul Surları ve günümüze ulaşan sur hattını oluşturan Bizans Dönemi İstanbul Surları ile birlikte 15. yüzyıldan 18. yüzyıla Kadar İstanbul Surlarının tarihçeleri ve mimarileri birlikte incelenmiştir. İnceleme sırasında kronolojiye dikkat edilmiştir.Üçüncü bölümde ise tezimizin asıl konusunu oluşturan 18. yüzyıl kent surları incelenmiştir. Alt başlıklarla Kara Surları,Marmara Surları ve Haliç Surlarından oluşan bu bölümde çalışmalar sonucu surlar hakkında tespit edilen arşiv belgeleri ile birlikte surların onarımları hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Ayrıca surlara bitişik inşa edilmiş yapılar hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır.Dördüncü bölümde tezimizin asıl konusu devam ettirilmiştir. 19. yüzyıl kent surları incelenmiştir. Üçüncü bölümde olduğu gibi alt başlıklar açılmış ve hem kaynaklarda hem de arşiv belgelerinde tespit edilen sur onarımları hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Ayrıca yine surlara bitişik inşa edilmiş yapılar da metin içerisinde incelenmiştir.Beşinci bölümde kent surları üzerinde kullanılan kapılar, fetihten sonra eklenen kitabeler ve bitişik inşa edilmiş yapılar incelenmiştir. İnceleme sırasında Yedikule bölgesinden Ayvansaray'a doğru uzanan kara surları; Ayvansaray'dan Sarayburnu'na uzanan Haliç Surları ve Sarayburnu'ndan Mermer Kule'ye uzanan Marmara Surları hattı takip edilmeye çalışılmıştır. Bu bölümde ayrıca surlar üzerinde çalışan Osmanlı mimarları ile tezimin konusunu oluşturan 18. ve 19. yüzyıl kent surtlarındaki inşa ve onarımlar özetlenmiştir.Altıncı bölümde kent surları hakkında çalışmamız sonucunda yeni bilgiler ışığında değerlendirilmesi yapılmış ve tezimizin faydalı olabileceği konular belirtilmiştir.

This study consisted of six sections, telling about İstanbul City Walls, which had an important place in the history of the city.In the first chapter, the aim and scope of the subject, Related publications and researchers, Method and order are introduced under the main heading introduction, Evaluations were made on the related resources on the subject.The second part serves as a starting point. In this section, Bizantion Walls which is the oldest city's city wall, together wtih Roman Empire Period Walls of İstanbul, which constituted after the city is taken by the Roman Empire were studied. After that the walls that formed the city wall lines The Walls of Constantinople in Byzantine Period İstanbul Walls from the 15 th century to the 18 th century These subject were examined along with their history and their architecture.In the third chapter, the 18 th century city walls, which consitute the main theme of our thesis, are examined. In this section which consists of Land Walls, Marmara Walls and Haliç Walls as subheadings, detailed information was given about the repair of the walls together with the archival documents determined about the ending walls. Also we wanted to give information about constructions built adjacent to the walls.In the fourth chapter, the primary theme of our thesis was maintained and city walls from the 19 th century were examined. As in the third section, subheadings were used and detailed information was given about the wall repairs found in both the sources and archive documents. It was also examined in the texts of buildings built adjacent to the walls again.In the fifth section, the gates placed on the city walls, the inscriptions added after conquest, and the structeres built adjacent to the walls were examined. During the investigation the route take was starting with the land walls extending from Yedikule district to Ayvansaray; Haliç Walls extending from Ayvansaray to Sarayburnu and the Marmara Walls extending from Sarayburnu to Mermer KuleIn the sixth chapter, we did some new evaluations in accordance with in the light of new information. The fields that our study may be useful to are mentioned as well. This section also summarizes the construction and repairs of the 18th and 19th century city walls forming the theme of the Ottoman architects working on the walls.
Keywords: Architecture, Byzantine; Binalar, yapılar, vb; Buildings, structures, etc; City Walls; Golden Horn Walls; Haliç Surları; History; Istanbul; Istanbul (Turkey); Istanbul City Walls; İstanbul; İstanbul (Türkiye); İstanbul Surları; Kara Surları; Land Walls; Marmara Sea Walss; Marmara Surları; Mimari, Bizans; Şehir Surları; Tarihi; Turkey; Türkiye