Management practices as determinant of organizational climate and the effect of climate on job satisfaction - Tüzün, Tuğba Tuğman (My University, 2005)
Örgüt iklimi, çalışma ortamının çalışanlar tarafından nasıl algılandığını tanımlamaktadır. Örgüt iklimi ile çalışanların tutum ve davranışları arasındaki ilişki birçok araştırmanın konusu olmuştur. Örgüt iklimi, bireylere ilişkin olarak motivasyon, iş tatmini, işten ayrılma sebebi ve iş performansı gibi konular üzerinde etkili olmakla beraber, bireyleri etkileyen bu faktörler biraraya geldiğinde, örgütsel etkinlik ve verimlilik gibi örgütsel sonuçları da etkilemektedir. Örgüt iklimini belirleyen birçok değişken olmakla beraber, yapılan araştırmalar örgüt iklimini etkileyen en önemli etmenin yönetici uygulamaları olduğuna işaret etmektedir. Örgüt iklimi, çalışanların çalıştıkları ortamı tanımlamaları iken, bu ortamı değerlendirmelerinin de onların iş tatmini üzerinde etkisinin büyük olduğu ve hatta iş tatmini tanımının bu değerlendirme olduğu vurgulanmaktadır. Bu çalışma, yönetici uygulamalarının çalışanların çalıştıkları ortamı algılamalarını anlamlı ölçüde etkileyeceğini ve bu iklim algısının da iş tatmini üzerinde etkili olacağını öne sürmüştür. Çalışmaya farklı sektörlerden, çok uluslu firmaların 124 çalışanı katılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, 18 yönetici uygulaması bir bütün olarak çalışanların iklim algısındaki farklılığın % 55' ini açıklamaktadır. Yönetici uygulamaları spesifik olarak 6 iklim boyutundan ödüllendirme boyutunun % 51'ini açıklayabilmektedir. İklim boyutlarından kimlik, destek, yapı ve sorumluluk da yönetici uygulamaları tarafından açıklanabilmektedir ancak açıklanabilme yüzdeleri ödüllendirme boyutuna göre daha sınırlı kalmıştır. Boyutlardan kontrol, yönetici uygulamaları tarafından açıklanamamıştır ve iklimin bu boyutu ile hiçbir yönetici uygulaması arasında korelasyonel bir ilişki bulunamamıştır. İklim algısı ve iş tatmini arasındaki ilişki incelendiğinde, iklim algısının iş tatminindeki varyansın % 34' ünü açıkladığı bulunmuştur. İklimin alt boyutları incelendiğinde ise, kimlik ve ödüllendirme alt boyutlarının iş tatmininin % 43' ünü açıkladığı tespit edilmiştir. THESIS

The organizational climate is defined as the perception of how it feels to work in a particular environment. Many research pinpoint to the significant relation of organizational climate to employee attitudes, behaviors and various organizational outcomes. There are different variables that determine an organization's climate, yet research has consistently shown that by far the most important determinant of climate is the management practices. While climate is the perception of how employees describe their work environment, job satisfaction is the evaluation of this perception. The study hypothesized that manager practices would affect the employee perception of the organizational climate and this perception would affect the general job satisfaction of the employees. 124 employees from various sectors of multinational companies participated voluntarily in the study. According to the study results, 18 management practices as a whole predicted % 55 of the variance in climate perception of the employees. Among all 6 dimensions of total climate, management practices could predict % 51 of the variance in recognition perception of the employees in their work environment. Identity, Support, Structure and Responsibility were also affected by the management practices but the prediction values were smaller. In terms of the relation between climate perception and job satisfaction, the study results revealed that 34% of variance in general job satisfaction could be attributed to the climate perception of the employees. When specific dimensions of climate was considered, identity and recognition dimensions together could explain 43% of variance in the general job satisfaction of the employees.
Keywords: İş Tatmini; Yönetim