Çevreci hareketler konulu gazete haberlerinin mukayeseli incelemesi - KIZILBOĞA ÖZASLAN, RÜVEYDA (My University, 2022)
Çevresel kaynakların sonsuz olmadığına ilişkin farkındalığın artması ve çevresel sorunların küreselleşmesi ile birlikte 21. yüzyılda önem kazanmaya başlayan çevre hakkı, çevrenin korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik tedbirlerin alınmasına hem hukuksal olarak hem de toplumsal boyutta destek sağlamayı hedefleyen önemli bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Canlıların en tabii ve vazgeçilmez hakkı olan yaşam hakkının desteklenmesinin, çevre hakkına erişim düzeyi ile doğrudan bağlantılı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle diğer canlıların da yaşam alanı olan çevre hakkına erişim için gerekli mücadeleyi verecek olanlar insanlardır. Mücadele yöntemlerinden biri de çevreci hareketlerdir. Bu bağlamda çalışmada Sabah, Hürriyet ve Sözcü gazetelerinin belli bir tarih aralığındaki çevreci hareketleri konu edinen haberleri içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmektedir. Araştırma neticesinde gazetelerin çevreci hareketleri gündeme taşımayı tercih edip etmemelerinden, haberleri yayımlama sıklığına ve çevreci hareketlere yönelik söylemlerine değin önemli farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.

The environmental right, which started to gain importance in the 21st century with the increasing awareness of the fact that environmental resources are not infinite and the globalization of environmental problems, emerges as an important phenomenon that aims to support the taking of measures to protect, develop and ensure sustainability of the environment, both legally and socially. It is known that supporting the right to life, which is the most natural and indispensable right of living things, is directly related to the level of access to the right to the environment. For this reason, it is humans who will fight for the right to the environment, which is also the habitat of other living things. One of the methods of struggle is environmental movements. In this context, the news of Sabah, Hürriyet and Sözcü newspapers, which are about environmental movements in a certain date range, are analyzed by using content analysis method. As a result of the research, it has been determined that there are significant differences from whether the newspapers prefer to bring environmentalist movements to the agenda and their discourses on environmental movements.
Comparative analysis of newspaper news on environmental movements
Keywords: Çevre Hakkı; Çevreci Hareketler; Medya; Environmental Right; Environmental; Movements Media