Tuzlanmış küçükbaş hayvan derilerinden izole edilen ılımlı halofil bakterilerin proteolitik aktivitelerinin araştırılması - Öztürk, Neslihan (My University, 2019)
Çalışmamızda ılımlı halofil Marinococcus tarijensis, Staphylococcus equorum, Chromohalobacter canadensis, Halomonas eurihalina test mikroorganizmaları olarak kullanılmıştır. Bu mikroorganizmaların proteolitik aktiviteleri % 2 jelatin içeren agar besiyerinde farklı sıcaklıklarda (24oC, 30oC, 37oC), farklı pH değerlerinde (7, 8, 9) ve farklı tuz konsantrasyonlarında (% 5, % 10) incelenmiştir. Bu mikroorganizmalarının proteolitik aktiviteleri koloniler etrafında oluşan şeffaf zonlara göre tayin edilmiştir. Ilımlı halofil test bakterilerinin % 5 tuz konsanstrasyonunda, tüm pH değerlerinde (7, 8, 9) ve 37oC’de 120 saatlik inkübasyon periyodunun sonunda oluşturdukları şeffaf zon çaplarının büyüklükleri 4 cm ile 6 cm arasında ölçülmüştür. En büyük şeffaf zon çapı hem Staphylococcus equorum hem de Marinococcus tarijensis’te saptanırken, en küçük şeffaf zon çapı Halomonas eurihalina’da % 5 tuz konsantrasyonunda 120 saatlik inkübasyon periyodunda belirlenmiştir.Ayrıca ılımlı halofil bakterilerin proteaz aktiviteleri spektrofotometrik yöntem kullanılarak % 2 jelatin ve % 5 tuz içeren sıvı besiyerinde pH 7, pH 8 ve pH 9’da 6, 12, 24, 48, 72, 96 saatlik inkübasyon periyotlarında incelenmiştir. Chromohalobacter canadensis, Staphylococcus equorum, Halomonas eurihalina ve Marinococcus tarijensis’in en yüksek proteaz aktiviteleri sırasıyla 250.2 U/ ml, 246.2 U/ ml, 227.4 U/ ml, 200.2 U/ ml olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak, ılımlı halofil bakteriler tarafından üretilen proteaz enzimlerinin, deri üretiminde kullanılma potansiyeli olabilir.

Moderately halophilic Marinococcus tarijensis, Staphylococcus equorum, Chromohalobacter canadensis, Halomonas eurihalina were used as test microorganisms in this study. Proteolytic activities of these microorganisms were examined on agar medium containing 2 % gelatin at different temperatures (24oC, 30oC, 37oC), different pH values (7, 8, 9) and different salt concentrations (5 %, 10 %). Proteolytic activities of the these microorganisms were determined according to clear zones around the colonies. The diameters of clear zones of moderately halophilic test bacteria were measured in the range of 4 cm to 6 cm at 120 hours of incubation period, 37oC and 5 % salt concentration with pH 7, pH 8, pH 9. While the largest clear zone diameters were observed for both Marinococcus tarijensis and Staphylococcus equorum, the smallest clear zone diameter was detected at Halomonas eurihalina on the agar medium containing 5 % salt, after 120 hours of incubation period. In addition, protease activities of the moderately halophilic bacteria were determined spectrophotometrically in liquid medium containing 2 % gelatin and 5 % salt with pH 7, pH 8, pH 9 at 37oC for 6, 12, 24, 48, 72, 96 hours of incubation period. The highest protease activities of Chromohalobacter canadensis, Staphylococcus equorum, Halomonas eurihalina and Marinococcus tarijensis were measured as 250.2 U/ mL, 246.2 U/ mL, 227.4 U/ mL, 200.2 U/ mL, respectively. As a conclution, the protease enzymes produced by moderately halophilic microorganisms may have potential usage in leather production.
Keywords: deri sektörü moderately halophilic; ılımlı halofil; leather industry; protease; proteaz