Türkiye’de tasarrufun belirleyicileri ve finansal sistem ilişkisi: bankacılık sektörü üzerine bir uygulama - Aka, Kemal (My University, 2019)
Bu çalışma, teorik çerçevede tasarrufun belirleyicilerini tespit ederek, Türkiye’de tasarruf davranışlarını etkileyen faktörlerin neler olduğunu belirlemek, böylelikle ülkede tasarrufların artırılması ve etkin kullanılabilmesi için neler yapılması gerektiğine yönelik çıkarımlarda bulunmak ve tasarruf birikimi ile finansal sistem ilişkisinin önemini vurgulamaktır. Çalışmada, Türkiye'de tasarrufun belirleyicileri ile finansal sistem arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmış ve bu ilişkiye yönelik bankacılık sektörü üzerine ekonometrik bir analiz yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda kişi başına düşen GSYH, enflasyon oranı ve para arzı değişkenlerinin tasarruflar üzerine pozitif etkilerinin olduğu, bankaların aktif kârlılığı, finansal derinlik ve genç bağımlılık oranı değişkenlerinin tasarruflar üzerine negatif etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

This study, by identifying the determinants of savings in the theoretical framework, to determine what the factors influencing savings behavior in Turkey, so make inferences should be done what can be used increasing the savings and efficient in the country and saving to emphasize the importance of the accumulation of the financial system relationships. In the study, it was studied to determine the relationship between the determinants of saving the financial system in Turkey is made and econometric analysis on the banking sector for this relationship. As a result of the study, it was concluded that the per capita GDP, inflation rate and money supply variables had positive effects on savings, and the bank return on assets, financial depth and youth dependency ratio had negative effects on savings.
Keywords: Bankacılık; Banking; Financial System; Finansal sistem Saving; Tasarruf