Küreselleşme bağlamında 1980 sonrası İstanbul'un gelişimi - Sağlam, Serdal (My University, 2019)
KÜRESELLEŞME BAĞLAMINDA 1980 SONRASI İSTANBUL’UN GELİŞİMİİçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli vakalarından olan küreselleşme kuşkusuz çağımızın gözardı edilemez bir gerçeğidir. Henüz dinamik bir süreç olan küreselleşme şehirleride derinden etkilemektedir. Küreselleşmenin her geçen gün şehirlerde daha çok görünen yüzü şehirlerin yeniden yorumlanmasına sebep olmuş ve küresel şehir olgusunu ortaya çıkarmıştır. Bu yeni anlayış şehirleri daha bir etkili ve işlevsel hale getirmiştir.Küreselleşmenin en belirgin etkisinin göründüğü şehirlerin, küresel şehir niteliğinde değerlendirilebilmesi için bazı niteliklere ve özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu çalışmada üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış, İstanbul’da özellikle 1980’li yıllardan sonra küresel şehir olma yönünde yerel ve merkezi yönetim tarafından yapılan çalışmalar konu alınmış olup İstanbul’un küresel gelişimi ele alınmıştır.

THE DEVELOPMENT OF ISTANBUL AFTER 1980 IN THE CONTEXT OF GLOBALIZATIONGlobalization, one of the most important occurring of the current century, is undoubtedly an irrevocable fact of our time. Just like other areas, globalization as a dynamic process effect cities and changes them rapidly. As a more and more visible factor effecting cities, globalization has led to the reinterpretation of cities and revealed the phenomenon of global cities. This new understanding has made cities more effective and functional.Cities where the most obvious and formal impact of globalization can be seen must have certain qualities and characteristics in order to be considered as a global city. In this study, the works has been done by the local and central governments to transform Istanbul, which served as the capital of three major empires, to a global city and Istanbul's global development have been discussed.
Keywords: Belediyeler; City and town life; global city; Globalization; Istanbul; İstanbul; İstanbul globalization; Kent ve kasaba yaşamı; Küresel Şehirler; Küreselleşme; Municipal corporations