İbn Teymiyye’nin İbn Sina bağlamında felsefe-metafizik eleştirisi - Yüce, Azime (My University, 2003)
İbn Teymiyye XIII. yüzyılda yaşamış önemli bir İslâm âlimidir. Selefî metodu benimseyen İbn Teymiyye, İslâm dışı gördüğü her türlü kelâmî ve felsefî fikirlere karşı sert eleştiriler getirmiştir. Birinci bölümde, İbn Teymiyye'nin yaşadığı dönem ve coğrafyanın özellikleri ele alındı. İkinci bölümde, İbn Teymiyye'nin müslüman filozoflara, metafizik alanla ilgili -Tanrı'nın varlığı ve sıfatları, Tanrı-âlem ilişkisi ve nübüvvet gibi belli başlı konularda- getirdiği eleştiriler incelendi. Ibn Taymiyya is an important Islamic scholar who lived in 13th century. Holding Selefî method Ibn Taymiyya has sternly criticized all theological and philosophical thoughts which for him was non-Islamic. In the first chapter, the period and the geographical conditions in which Ibn Taymiyya lived have been examined. In the second chapter, Ibn Taymiyya's criticism to Islamic philosophers about metaphysical subjects -the existence of God and His attributes, God-universe relationships and prophet hood- have been examined.
Keywords: Felsefe; İslam