İlköğretim ikinci kademe matematik müfredatı ile liselere giriş sınavları matematik sorularının karşılaştırılması - Daşkafa, Şimşek (My University, 2002)
Türk Milli Eğitim tarihinde çok önemli bir devrim olarak kabul edilen sekiz yıllık temel ilköğretim kanunu, hem eğitim sektöründe hem de diğer sektörlerde önemli değişiklikleri de beraberinde getirmiştir. Bu değişikliklerden birisi de liselere giriş sınavlarındaki değişikliklerdir. Sekiz yıllık temel eğitim kanunu sonrasında ortaya çıkan liselere giriş sınavları dediğimiz Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OÖ) ve Özel Okullar Sınavı (ÖO) da liselere giriş konusunda farklı bir bakış açısı ortaya çıkarmıştır. 1998 den beri uygulanmakta olan OÖ ve ÖO sınavları aynı amaçla önceki yıllarda yapılan sınavlardan oldukça farklıdır. Ülkemizde son yıllarda üniversite giriş sınavlarında yaşanan değişiklikleri de dikkate alırsak; ailelerin eğitime verdikleri önemi artırmalarını çok haklı bulabiliriz. Üniversite giriş sınavında ortaöğretimin öneminin artması, ailelerin; çocuklarının daha iyi okullarda eğitim görmeleri konusundaki isteklerini artırmıştır. Bununla birlikte, üniversite giriş sınavından dolayı temel eğitime verilen önem, liselere giriş sınavlarının da ister istemez çok önemli ve kritik bir noktaya gelmesine neden olmuştur. Liselere giriş sınavları incelendiğinde; en önemli testin matematik testi olduğu söylenebilir. Çünkü, yapılabilme ortalaması en düşük olan ders matematik olduğundan, matematikten başarılı olan öğrencilerin sınavdan da başarılı olacağı beklenir. Liselere giriş sınavlarında meydana gelen değişim belki en çok matematik testlerini etkilemiştir. Çünkü, matematik testleri, son yıllarda oldukça farklılık göstermeye, her yıl bir öncekinden daha farklı sorular içermeye başlamıştır. Fakat, bu farklılaşmanın ne kadarı ilköğretim müfredatı çerçevesinde gerçekleşmektedir? Bu çok önemli bir sorudur. Hem aileler, hem öğrenciler ve hem de eğitim kurumları için soruların ilköğretim müfredatı çerçevesinde olması veya olmaması çok önemlidir. Araştırmamızın temel noktası budur. Özelde 2000 ve 2001 yıllarında yapılan liselere giriş sınavları matematik soruları, genelde 1998 den beri uygulanmakta olan OÖ ve ÖO sınavları matematik soruları, ilköğretim matematik müfredatının neresindedir? Ne kadarı müfredat içerisindedir? Ne kadarı müfredat dışındadır? Araştırmamızın sonunda ise şu sonuçlar elde edilmiştir: 2000 ve 20001 yılında yapılan OÖ ve ÖO sınavları matematik sorularının bazıları ilköğretim matematik müfredatı çerçevesinde değildir. Bu soruların ölçmek istediği hedef davranışlar, ilköğretim matematik müfredatında bulunmamaktadır.

Accepted as a very important revolution in the history of Turkish National Education, the law of principal education for eight years, brought important changes not only in educational area also in other areas. One of those changes is the change in the high school entrance exams. Ortaöğretim Corporations Exam (OÖ) and Private Schools Exam (ÖO) that we say high school entrance exams which arise after the law of the principal education for eight years, result a different point of view for high school entrance. OÖ and ÖO exams which are being applied since 1998, are quite different from exams that are being applied for the same targets in the previous years. If we consider changes in the university entrance exams in recent years in our country, we bear families out for increasing the care of education. Increase of the importance of ortaöğretim achievement for the university entrance exam increases the will of families that they want their children to take education in good schools. However, importance of the principle education for the university entrance exam results the high school entrance exam come a very important and critical point. If we analyze the high school entrance exams, the most important test is the math test. Because, it is expected that students which achieve the math test achieve the exam for which math success average is the lowest average in the high school entrance exams. Change in the high school entrance exams affected maybe math tests at best. Because, in recent years, math tests started to differ awfully and to include every year very different question than those in previous years. But, how much of this change actualize in the frame of the principle education curriculum. This is very important question. For not only families and students, but also education corporations, it is very important whether questions are in the curriculum or not in the curriculum. That is the main point of our search. In special, math question of high school entrance exams applied in 2000 and 2001, in general, math questions of OÖ and ÖO exams which are being applied since 1998, are wherein the principle education curriculum. How much is in the curriculum? How much is not in the curriculum. It is obtained those results in our search: Some of the math questions of OÖ and ÖO exams which are applied in 2000 and 2001 are not in the principle education curriculum. Aimed behaviors which those question measure does not exist in the math curriculum of principle education.
Keywords: Matematik