Kıymetli madenlerin sermaye piyasasında fon ve portföy oluşturulmasında kullanılması - Asil, Ümit (My University, 2010)
Siyasi ve ekonomik risklerin yükseldiği, faizlerin düştüğü, uluslar arası piyasalarda dalgalanmaların arttığı veya enflasyonist baskının olduğu ortamlarda akla ilk gelen yatırım aracı olan kıymetli madenlere, sermaye piyasası araçlarının çeşitliliğinin arttığı ve daha da karmaşıklaştığı günümüzde gerek bireysel gerekse kurumsal yatırımcıların portföylerinde yeteri kadar yer verilmemektedir. Türk halkının kıymetli madenlerden özellikle altını yatırım aracı olarak tercih ettiği bilinmekle beraber bu talep kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası araçlarına beklendiği kadar yansımamış, büyük ölçüde ziynet, külçe, sikke gibi fiziki altın yatırımı olarak kalmıştır. Sermaye piyasalarının ülkemizin iktisadi kalkınmasının finansmanındaki katkısının arttırılması için tasarrufların menkul kıymetlere aktarılması gerekmektedir. Halkımızın kıymetli madenleri sadece fiziki yatırım aracı olarak değil sermaye piyasası araçları dahilinde de benimsemesi kuşkusuz iktisadi kalkınmada önemli rol oynayacaktır. Kıymetli madenlerin özellikleri, ilk çağlardan beri neden tercih edildikleri, niçin değerli olduklarının yanı sıra ne tip menkul kıymetler bünyesinde hangi oranlarda bulundurulabilecekleri, yatırımcı kitlesinin yapısı, geçmiş yıllardaki getirileri, mevcut yatırım araçlarının hem teorik hem de yapısal olarak incelenmesi ile bu yolda bize ışık tutabilecek çözümlere kavuşabiliriz. Çalışanların bu konuda eğitilmesi ve bu yolla yatırımcının daha iyi bilgilendirilmesi, mali ve yapısal bir takım değişikliklerin yapılması ile insanoğlunun beklide ilk yatırım aracı olan kıymetli madenlerin sermaye piyasası araçları içerisinde daha etkin kullanılmasını sağlamak mümkün olacaktır. Altın, Borsa Yatırım Fonu, Gümüş, Kıymetli Madenler, Kıymetli Madenlere Dayalı Yatırım Araçları, Platin, Sermaye Piyasası, Yatırım Fonu.

Precious metals, which are the first remembered means of investment in environments where political and economical risks increase, interest rates fall, fluctuations rise in international markets or inflationist pressures exist, are not given adequate place, in our nowadays with increasing and much more complicating diversity of means of capital markets in portfolios of either individual or corporate investors. Although it is known that Turkish people prefer especially gold among precious metals as means of investment, this demand has not been reflected to means of capital markets based on precious metals in a relevant volume, but remained as physical gold investment such as jewels, gold bullion and gold coins. In order to enhance the contribution of capital markets in financing economical development of our country, savings are required to shift to securities. Adoption of precious metals not only as a physical tool of investment but also within tools of capital market will have, undoubtedly, a significant role in economical development. We can reach solutions that would possibly shine light on us by scmtinizing properties of precious metals, why they have been preferred since ancient times, why they are valuable as well in what type of securities and in which proportions they could be included, the demographics of investing masses, outcomes during past years, both theoretical and structural studies of existing tools of investment. By training professionals for this matter and better informing investors through this way, and conducting some fiscal and structural changes, we anticipate that it will be possible to ensure more efficient use of precious metals, possibly the first investment tool of human beings, among tools of capital market. Key words: Capital Market, Exchange-Traded Fund, Gold, Investment Vehicles Based On Precious Metals, Mutual Fund, Platinum, Silver, Precious Metals.
Keywords: Fon Yönetimi; Portföy Yönetimi; Sermaye Piyasası