Analitik hiyerarşi modeli ile şirket performansının değerlendirilmesi ve uygulama - Nuri, Hatem (My University, 2004)
Değerlendirme çok zor bir iştir, şirketlerin efektif şekilde değerlendirilmesi hem objektif hem de sübjektif bilgiler içerir. Zorluk, ölçüleri kolay olmayan kriterlerin değerlendirilmesinde ortaya çıkıyor. Analitik hiyerarşi süreci kullanıcının ihtiyacına göre kriterleri ve alt kriterleri değerlendirebileceğine olanak tanıyan esnek ölçüm sistemi modelidir. Analitik hiyerarşi süreci modeli yatırımcıya değerlendirme yaparken, etkinliği artırmak için de hem objektif hem de sübjektif bilgiyi entegre edebilen bir karar destek sistemi olanağı verir. Netice itibariyle analitik hiyerarşi süreci şirket başarısızlığının ve iflasın eşiğindeki şirketlerin efektif şekilde değerlendirilmesinde kullanılacak sürekli ölçüm sistemidir.

Evaluation is very difficult process, as effective evaluation of the firms includes both objective and subjective information. Difficulty appears during the evaluation of the criteria that can not be measured easily. Analytical Hierarchy Process is a flexible measurement model, that enables the user to evaluate the criteria and sub-criteria by his or her needs. Analytical Hierarchy Process model provides the investor with a decision making system, that can integrate the objective and subjective information for improving activity, while making evaluation. As a result AHP is a continious measurement model that can be used for effective evaluation of firm failures and impending bankruptcy.
Keywords: Performans Yönetimi