Yeni potansiyel organik süper iletken bileşikler ve iletken polimerler için yeni yöntemle ditiyeno tiyofen temelli monomerlerin sentezi - Ertaş, Erdal (My University, 2006)
Bu çalışmada; organik süper iletken bileşikler sınıfına giren yeni türevli donor bileşikler sentezlenmesi, yükseltgenme ve indirgenme potansiyel ölçümlerinin yapılmış ve ayrıca iletken polimer özellik gösteren ditiyenotiyofen türevli yeni monomerler farklı bir yöntemle sentezlenmiştir. Organik süper iletken özellik gösteren tetratiyofulvalene (TTF) bileşiklerin sentezi karbon disülfür (CS2) gibi küçük moleküllü başlangıç maddesinden başlayarak birçok basamak sonunda tiyofen ve ditiyine bileşikler elde edilmiştir. Bu bileşikler civa asetat ile ketonlarına dönüşütülerek trietilfosfit ile reaksiyonu sonucunda donor özellikli yeni TTF türevli bileşikler sentez edildi. Bu bileşiklerin oksidasyon potansiyelleri siklik voltametriyle ölçülerek etilenetetratiyofulvalene (ET) ile kıyaslandı. Heterokimyanın diğer bir önemli sınıfını oluşturan ditiyenotiyofen türevli bileşikler elektronik ve optiksel alana giren elektrolümünesanlar, foton absorbanlar, flörosanlar, fotokronizm, optiksel kromoforlar, ince film transistörler, radar absorblayıcılar, iletken polimerler gibi önemli uygulama alanlarında kullanılabilmektedirler. Bu bileşiklerin sentezi tiyofen başlangıç maddesinden yola çıkılarak oluşturulan 1,8-diketon tiyofen bileşiklerin LR(Lawsson Reaktantı) ve P4S10 ile reaksiyonundan elde edilmektedir. Bu bileşiklerin potansiyelleri siklik voltammetri ile 0.1M NaClO4, Ag/ AgCl, MeCN çözeltisinde 1.33 mA geçirilerek yapıldı.
Keywords: Kimya mühendisliği ve ilgili konular; Organik Kimya; Organik kimyasallar; Organik Süper İletken Bileşikler; Sanayi kimyasalları teknolojisi