Mali Tabloların enflasyon ortamında düzenlenmesi - Berksoy, Can Timur (My University, 2000)
Çalışmamda, enflasyon ortamında mali tabloların uğramış olduğu etkileri ve bu etkilerden işletmelerin mali tablolarının en az etkilenmesi için uygulanabilecek belli başlı yöntemlere değinilmiştir. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlarda bu yöntemlerin işletmeler açısından raporlamadan öteye gidemeyeceğine inanmaktayım. Çünkü içinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda enflasyon muhasebesinin kabul edilmesi, ekonomik dengeleri bozması sebebiyle 2000 yılı itibariyle kabul edilmesi güç görünmektedir. Görünen o ki işletmelerin mali tablolarının enflasyondan en az etkilenmeleri için ülkemizde enflasyonun dünya standartlarına çekilmesi gerekmektedir. Çalışmamdaki enflasyon muhasebesi yöntemleri; işletme yöneticileri, ortakları, yatırımcıları, işletmelerin ileriye dönük yapacağı yatırımlarına, kredi verenlere, devlet ve kamuoyu vb. kişilerin mali tabloları ve işletmelerin enflasyon ortamındaki performansını ve gerçek durumunu doğru olarak değerleyebilmesine ışık tutmaktadır. Fakat bilinmelidir ki hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın hiç bir yöntem bize en doğru sonucu veremeyecek fakat doğruya yaklaşmamızı sağlayacaklardır. İşletmeler kendi durumlarını en iyi değerleyebilecek kurumlar olduklarından en iyi yöntem, kendi işletmeleri için en uygun olan yöntemdir. Çalışmam 5 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde enflasyon ile ilgili temel kavramlar ve enflasyonun mali tablolar ve işletme sonuçlarına etkileri araştırılmıştır. İkinci bölümde Enflasyon Muhasebesi Yöntemlerine değinilmiştir. Bu yöntemlerden en çok bilinen Fiyatlar Genel Seviyesi Muhasebesi, İkame Maliyeti Muhasebesi ve Entegre Muhasebe Modeli araştırılmıştır. Çalışmamda ayrıca F.G.S.M. ve İkame Maliyeti Muhasebesine uygulamalı örnekler verilmiştir. Üçüncü bölümde ülkemizde enflasyonun etkilerini azaltmaya yönelik önlemler ve uygulamalara değinilmiştir. Dördüncü bölümde sonuç ve önerilere yer verilmiştir. Beşinci ve son bölümde kaynakça yer almaktadır.

The increasing rate of inflation has made accountants think about the adequacy of traditional accounting methods. I believe, it is very difficult for Turkish government to accept inflation accounting methods because of economics situation in Turkey. I think the best way to resolve this problem, will be to be able to reduce inflation in Turkey. In this work my aim is to give an idea how business statements are being damaged under inflationary conditions. I examine the deficiencies present in accounting statements during a period of inflation and the changes or improvements that could be introduced if profit measurements is to remain as a realistic assesment of business performance. In chapter one, I examine inflation, financial statements under inflationary conditions and effects of inflation to balance sheet. In chapter two, I try to explain suggested adjustment methods which are replacement cost accounting and general price level accounting and both methods which used together. In chapter three, methods of accounting under inflationary conditions in Turkey In chapter four, suggestion and conclusion In chapter five, notes and references
Keywords: Mali denetim; Muhasebe_Enflasyonun etkisi