14.16 yaş erkek basketbolcularda tek eklemde kuvvet çalışmaları ile çok eklemli foksiyonel kuvvet çalışmalarının performansa etkilerinin karşılaştırılması - Eskikaya, Pınar (My University, 2011)
Bu araştırmanın amacı, 14-16 yaş erkek basketbolcularda kondisyon makinesi ve serbest ağırlıklarla yapılan kuvvet antrenmanlarının basketbol performansına etkisinin incelenmesidir.Araştımaya adelosan dönemi 27 sporcu katılmıştır. Test öçümleri 26 sporcu ile tamamlanmıştır.Uygulama grubu, 9 sporcu kondisyon makinesiyle, 9 sporcu serbest ağırlıklarla uygulanan 8 haftalık (haftada 2 gün, günde 1 antrenman saati) kuvvet antrenmanına katılmıştır.Kontrol grubu (9 Sporcu) 8 haftalık sürede basketbol teknik ve taktik antrenmana katılmıştır. Her grup çalışma öncesi ve sonrası motor beceri ve teknik testlere tabii tutulmuştur. Grupların ön test ve son test değerleri Wilcoxon(Non-parametric),gruplar arasındaki karşılaştırmalarda Kruscal-Wallis(Non-parametric) testi kullanılmıştır.Analiz sonuçlarına göre; 8 haftalık süreç sonunda kondisyon makinesi ve kontrol grubunda dikey sıçrama değerlerinde anlamlı gelişme görülmezken, serbest ağırlık grubunda dikey sıçramada anlamlı gelişim gözlenmiştir (p<.05). 3 grup arasında, 30 metre sürat, şut ve pas testlerinde anlamlı gelişme gözlenmemiştir (p>.05).Elde edilen bulgular ışığında adelosan dönemi sporcularda uygulanan 8 haftalık serbest ağırlık grubuna uygulanan kuvvet antrenmanın 30 metre sürat, şut ve pas testi dışında serbest ağırlık grubunda dikey sıçrama üzerine olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler: Basketbol, Kuvvet, Makine, Serbest Ağırlık.

THE EFFECTS OF SINGLE JOİNT EXERCİES AND MULTİ-JOİNT FUNCTIONAL STRENGTH EXERCİSES ON PERFORMANCE OF CHİLDREN AGED 14-16 MALE BASKETBALL PLAYERS The purpose of this study, is to investigate the effects of the strength trainings, performed with the use of condition machine and free weights by 14-16 year-old male basketball players, on basketball performance.27 adolescent basketball players participated in the study. Test measurements were completed with 26players. Application group, 9 of them with condition machines, 9 of them with free weights, joined a 8 week-force (strength) training (2 days per week, training hours 1 a day) The control group (9 players) also participated in a 8-week basketball technical and tactical training. Each working group has been tested before and after the trainings for the motor skills and technique. While comparing between the groups’ pre-and post-test values Wilcoxon(Non-parametric)test was used and while comparing the groups, Kruscal-Wallis(Non-parametric)test was used. According to the results of the analysis, at the end of the 8-week period while there was no significant improvement in the vertical leap values for the machine and control groups, a significant improvement was observed in the vertical bounce for the free weights group (p <.05). Among the 3 groups, a significant improvement wasn’t observed (p> .05) in 30-meter sprint, shooting and passing tests. Acoording to the analysis of the data obtained during the study, it can be said that the 8-week strength training which was applied to the free weights group of the adolescent basketball players had beneficial effects on vertical jump smash but not on the 30-meter sprint, and past test. Basketball, Strength, Machine, Free Weights.
Keywords: Antrenman; Beden Eğitimi ve Spor; Beden Eğitimi ve Spor_Basketbol; Spor