Sibirya ve İskandinavya mitlerindeki doğa algısının eğitimsel işlevleri üzerine bir inceleme - Sağlam, Hasan (My University, 2025)
“Sibirya ve İskandinavya Mitlerindeki Doğa Algısının Eğitimsel İşlevleri Üzerine Bir İnceleme” konulu tez çalışması, öncelikle genç nesilde eko-düşüncenin oluşturulmasını amaçlamaktadır. Dünyada küresel bir sorun haline gelen ekolojik krizin çözüm yollarından biri de genç nesillere doğa sevgisi ve özenini derinlemesine aşılamaktır. Eko-düşüncenin öğretime uygulanmasının biçimlerinden biri de mit metinlerinin edebiyat derslerine uygulanmasıdır. Zira insan-doğa birlikteliğinin en belirgin örneği mitolojik metinlerde karşımıza çıkmaktadır. Bu amaçla İskandinavya ve Sibirya’nın nüfusu, coğrafyası, dinsel görüşleri vb. araştırmanın nesnesi olarak seçilmiştir. Konu aydınlatılıyor. Bunun temel amacı, her milletin kendi iklimine uygun olarak mitolojik metinlerde kendine özgü dünya modeli, yaratılış ve etnokültürel değerlerinin oluşturulmasıyla ilgilidir. Ardından, ilkel düşünceden dinî kanonik metinlere aktarılan doğa-insan ilişkisinin ve eko-düşünce anlayışının zaman içinde modern toplumda sömürücü bir yapıya büründüğü, kapitalist düşünce tarzının doğaya verdiği zararlar ve bu soruna getirilen çözümlerin modern ve postmodern dönemlerin sanat, felsefe ve edebiyatına nasıl yansıdığı üzerinde durulmaktadır. Aynı zamanda araştırma çalışması, her iki halkın mitolojik düşüncesine yansıyan mitolojik metinleri ele alarak, bu metinlerdeki insan-doğa ilişkilerini ve etik düşünceyi incelemektedir. Her iki halkın mitolojik metinlerinin yapısı derleniyor. Araştırma çalışmasının temel amacı mitolojik metinlerin eğitim sistemine nasıl uygulanabileceğini araştırmaktır. Eğitimin farklı kademelerinde ve edebiyat derslerinde ekolojik farkındalığın uygulanmasına ilişkin açıklamalarda bulunulmaktadır.

The research work on A Study on Educational Functions of Nature Perception in Siberian and Scandinavian Myths primarily aims to create eco-thinking in the young generation. One of the ways to solve the ecological crisis, which has become a global problem in the world, is to deeply instill in the young generations the love and respect for nature. One of the ways of applying eco-thinking to teaching is the application of myth texts to literature courses. Because the most obvious example of human-nature unity is found in mythological texts. For this purpose, the population, geography, religious meetings, etc. of Scandinavia and Siberia. was chosen as the object of the research. The topic is clarified. Its main purpose is related to the creation of its own world model, creation and ethno-cultural values in mythological texts according to its own climate of each nation. Then, it is emphasized that the concept of nature-human relationship and eco-thought, transferred from primitive thought to religious canonical texts, has become an exploitative structure in modern society, the damage caused by the capitalist way of thinking to nature, and how the solutions brought to this problem are reflected in the art, philosophy and literature of the modern and postmodern periods. At the same time, the research study examines the human-nature relations and the ethical thought in these texts by considering the mythological texts that are reflected in the mythological thought of both peoples. The structure of the mythological texts of both peoples is compiled. The main purpose of the research study is to investigate how mythological texts can be applied to the educational system. There are explanations regarding the application of ecological awareness in literature classes in Scandinavian and Siberian schools.
A study on the educational functions of nature perception in Siberian and Scandinavian myths
Keywords: Çevre eğitimi; Eco-consciousness; Educational systems; Eğitim sistemleri; Eko-bilinç Myth; Environmental education; Instructional systems; İskandinav; İskandinav mitolojisi; Mit; Mitoloji, İskandinav; Mitoloji, Sibirya (Rusya); Mythology, Norse; Mythology, Siberia (Russia); Norse; Norse mythology; Siberia (Russia); Siberian mythology; Sibirya (Rusya); Sibirya mitolojisi