Hilenin önlenmesi ve tespitinde büyük veri analitiğinin kullanımı ve Türkiye'deki çalışan hileleri üzerine bir araştırma - Yılmaz, Gökhan (My University, 2019)
Son yıllarda teknolojideki gelişmelere ve diğer operasyonel gerekliliklere bağlı olarak işletme verileri karmaşıklaşmış ve oldukça büyük hacimlere ulaşmıştır. Bu gelişmeler nedeniyle, hilenin önlenmesi ve tespitinde klasik yöntemlerin kullanılması yetersiz hale gelmiştir. Çalışmada, günümüzün teknolojik trendlerinden biri olan büyük veri analitiği yaklaşımı açıklanmış ve bunun hile önleme ve tespiti konusundaki kullanımı üzerinde durulmuştur. Ayrıca, çalışan hilelerinin Türkiye'deki işletmeler üzerindeki etkilerini ölçmek, hile önleme ve tespit etme tekniklerinin etkinliğini değerlendirmek ve hilekâr profilini belirlemek amacıyla bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışma, şirketlerin hile ile mücadelelerini güçlendirmelerine yardımcı olabilecek birçok önemli sonuç ortaya koymuştur. Çalışma ayrıca, hilenin önlenmesi ve tespitinde büyük veri analitiğinden yararlanma seviyesinin geniş bir iyileştirme alanına sahip olduğunu göstermektedir.

In recent years, due to the developments in technology and other operational needs business data has become very complex and reached to huge volumes. Because of these developments, using classical methods in fraud prevention and detection has become inadequate. In this study, big data analytics approach, which is one of today’s technology trends, is explained and its application on fraud prevention and detection is discussed. In addition, in order to measure the effects of occupational frauds on companies in Turkey, to assess the effectiveness of fraud prevention and detection techniques and to identify fraudster profile, a survey has been conducted. As a result of our study, many important insights which could help companies to strengthen their combat with fraud has been identified. Our study also suggests that the current level of benefiting from big data analytics in fraud prevention and detection has a large room for improvement.
Keywords: Accounting; Business; Finance; hilebüyük veriveri analitiğiçalışan hilelerihile tespithile önleme fraudbig datadata analyticsoccupational fraudfraud preventionfraud detection; İşletme; Maliye; Muhasebe