Takip hukukunda cezai sorumluluğu gerektiren haller - Kar, Ahmet (My University, 2012)
TEZ ÖZETİ Takip hukuku, borçluların borcunu rızası ile yerine getirmemesi durumunda, alacaklıların devlet otoritesini kullanarak alacaklarına kavuşmasını sağlayan hukuki bir mekanizmadır. Her hukuk düzeni içinde o düzene uymayanlar için cezai yaptırımlar öngörülmüştür. Bu yaptırımlar bazen parasal bir nitelikte, bazen de kişisel hürriyeti bağlayıcı bir nitelikte olabilmektedir. Takip hukukunda da düzenlenen bu mekanizmanın sağlıklı ve etkin bir şekilde işlemesini sağlamak amacıyla bir takım cezai müeyyideler öngörülmüştür. İcra ve İflas Kanunumuzun “cezai müeyyideler” başlığını taşıyan onaltıncı babında öngörülen bu cezai müeyyide gerektiren eylemler özel olarak düzenlenmiştir. Bu bap dışında İcra ve İflas Kanunumuz içinde cezai müeyyide gerektiren eylemler vardır. İİK.’nun içinde düzenlenen bu suçlar, uygulama ve doktrinde “icra iflas suçları” olarak adlandırılmaktadır. Çalışmamız kapsamında İcra ve İflas Kanunumuz içinde düzenlenen cezai müeyyide gerektiren bu eylemler incelenmiştir. Konuyla ilgili inceleme yapılırken öncelikle bu suçların tarihsel gelişimi üzerinde durulmuş, bu kapsamda Roma Hukuku, İslam Hukuku ve Türk Hukukunda icra-iflas suçlarının gelişimi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde icra-iflas suçlarının özel nitelikli suçlar olması nedeniyle bu suçların tümü için uygulanan ortak hükümlere ve ortak özelliklere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde İcra ve İflas Kanunumuzda düzenlenen cezai müeyyide gerektiren eylemler ayrı başlıklar altında incelenmiştir. Bu kapsamda her bir suç için öncelikle kanun maddesine ve bu maddenin zaman içinde uğramış olduğu değişikliklere değinilmiş, sonra suçun unsurları doktrin ve uygulama göz önüne alınarak açıklanmış, son olarak da yargılama usulü ve verilebilecek kararlara değinilmiştir. Çalışmamızın dördüncü bölümünde ise, icra iflas suçlarının Anayasaya aykırılık sorunu irdelenmiştir. Sonuç kısmında, bu suçlarla ilgili düzenlemenin aksayan yönleri ve yeni bir düzenleme yapılması yönündeki görüşlerimize yer verilmiştir. ZU SAMMENFASSUNG Gesetzfolge ist ein rechtliches Mechanismus für die Wiederstelllung der Auteritat des Staates über die Forderungen, mit Zustimmungen der Schulden im Fall von Schuldnern, Glaubigern.Für alle, die nicht gehorchen die Rechtslichkeit in der Strafrechtlichen Sanktionen vorgesehen. Diese Sanktionen sind manchmal Geldund manchmal Freiheit einzuschranken.Dieses Meckanismus ist gesetzyich gehalten um sicherzustellen, eine gesunde und effiziente Funktionieren der vorgesehenen strafrechtlichen Sanktionen ein Team.Wahrend der Analyse auf die Frage konzentriert sich hauptsachlich auf die historische Entwicklung dieser Verbrechen in diesem Zusammenhang, das römische Recht, islamische Recht und tünki sche Strafferfolgungsbehörden auf die Entw icklung der Konkurs Versrechen konzentriert. İmzweiten Teil, aufgrund derbesonderen Natur dieser Verbrechen sind für aille gangigen Bedingungen und gemeinsamen Merkmalen gegeben. Konkurs im dritten Kapitel unter verschiedenen Überschriften beiunserem Gesetbuch untersucht die Aktionen, die Strafrechtliche Regelung für den ersten Artikel und diesem Artikel auf die Veranderungen, die im Laufe der Zeit gelitten haben, unter Berücksichigung ded Elemente ded Straftat in Lehre und Praksis, Versuch beschriebene Vorgesehenweise, und schlieslich die Entscheidungen erwahnt gegeben. İm vierten Teil unserer Studie untersuchte die Frage der Verfassungswidrichkeit Durchsetzung des Konkurrechts Verbrechen. Eine neue Anordnung hat in der Schlussfolgerung dieser Mangel vonVereinbarungen im Zusammenhang mit Verbrechen, die unsere Ansichten und Richtungen eine neue Anordnung.
Keywords: Ceza Hukuku; Özel Hukuk