Hekim ve hemşirelerin çocuk istismarı ve ihtimaline yönelik farkındalık düzeyleri - Kocaer, Ümmühan (My University, 2006)
Tez Başlığı: HEKİM VE HEMŞİRELERİN ÇOCUK İSTİSMARI VE İHMALİNE YÖNELİK FARKINDALIK DÜZEYLERİ ÖZET Bu çalışma; çocuk ihmal ve istismarının tanılanmasında önemli rolü olan, koruyucu sağlık hizmetlerinde çalışan hemşirelerin ve hekimlerin konuya ilişkin farkındalıklarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma evrenini ve örneklemini; İstanbul il sınırlarında bulunan Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinin tümü (35 merkez ) oluşturmuştur. Çalışma gerekli izinler alındıktan sonra 02 Şubat 2006 - 01 Haziran 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri; “Tanıtıcı Bilgi Formu” (EK 1) ve “Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerinin Tanılanmasına Yönelik Ölçek Formu” (EK 2) kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 10.0 kullanılmıştır. Hekimlerin çocuk istismarı ve ihmali belirti ve riskleri tanılama genel ölçek bilgi puan ortalaması 3,92±0,40, hemşirelerin bilgi puan ortalamaları ise 3,74±0,40 olarak saptanmıştır. Hekimlerin çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve riskleri tanılama ölçeği toplam puanları hemşirelere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve riskleri tanılama ölçeği alt gruplarından olan istismarın çocuk üzerindeki fiziksel belirtileri puan ortalamaları hekim grubunda hemşirelere göre anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0,01). İstismar ve ihmale yatkın ebeveynlerin özellikleri puan ortalamaları hekim olgularda anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05). İstismara ve ihmale yatkın çocukların özellikleri puan ortalamaları hekim olgularda hemşirelere göre ileri düzeyde anlamlı olarak saptanmıştır (p<0,01). Hekim (3,85±0,45) ve hemşireler (3,87±0,49) çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve riskleri tanılama alt ölçek gruplarından en yüksek puan ortalamasını “istismar ve ihmalin çocuktaki davranışsal belirtileri” alt ölçeğinden almışlardır. Hekim (3,34±0,48) ve hemşireler (3,13±0,70) çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve riskleri tanılama alt ölçek gruplarından en düşük puan ortalamasını “istismar ve ihmale yatkın ebeveynlerin özellikleri” alt ölçeğinden almışlardır. Sonuç olarak; Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde çalışan hekim ve hemşirelerin çocuk istismarı ve ihmaline ilişkin farkındalık düzeyleri incelenmiş; erken tanı koyma sürecinde rol alacak olan sağlık çalışanlarının bilgi gereksinimlerinin olduğu belirlenmiştir. LEVELS OF AWARENESS IN DOCTORS AND NURSES REGARDING CHILD ABUSE AND NEGLECT Wrtitten By: Ümmühan Kocaer

This study has been conducted to determine the degree of awareness of nurses and doctors in identifying child abuse and neglect in the light of the fact that these health professionals play an important role in the implementation of protective health services. The research was carried out, following the obtaining of the required approval, over the period February 2, 2006 – June 1, 2006 at all (35) the Mother and Child and Family Planning Centers (MCFPC) within the boundaries of Istanbul Province. Data for the study was collected through the use of an “Identifying Information Sheet” (ATTACHMENT 1) and “Scale for Identifying Signs and Risks of Child Abuse and Neglect” (ATTACHMENT 2). An SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows 10.0) program was employed for statistical analysis of data. The general scale point mean for identifying signs and risks of child abuse and neglect for doctors was found to be 3.92±0.40 and 3.74±0.40 for nurses. The total scale points for identifying signs and risks of child abuse and neglect for doctors was found to be significantly higher than those recorded for nurses (p<005). In the subgroup defined as physical signs of abuse in children on the scale identifying signs and risks of child abuse and neglect, mean points were significantly higher in the sampling of doctors as compared to nurses (p<0.01). Mean points reflecting an awareness of the characteristics of parents predisposed to abuse and neglect were also significantly higher in the sampling of doctors (p<0.05). Mean points corresponding to an awareness of children susceptible to abuse and neglect were found to be decidedly more significant in doctors as compared to nurses (p<0.01). Among the subgroups in the scale of identifying signs and risks of child abuse and neglect in doctors and nurses, the highest mean points were recorded in “behavioral signs of abuse and neglect in children” (3.85±0.45; 3.87±0.49). The lowest mean points among the subgroups in the scale of identifying signs and risks of child abuse and neglect in doctors and nurses were recorded in “characteristics of parents predisposed to abuse and neglect” (3.34±0.48; 3.13±0.70). In conclusion, the degree of awareness of doctors and nurses working at Mother and Child and Family Planning Centers regarding child abuse and neglect was examined in the study and it was determined that the health professionals who played a role in the process of early diagnosis needed to be educated in this area.
Keywords: Çocuk Hastalıkları; Çocuk Sağlığı; Çocuklar_Aile; Sağlık Hizmetleri_Çocuklar