Faiz ve kur riskinin finansal tablolarda raporlanması hakkında BİST 100 üzerinde bir araştırma - Kaplan, Hilal Yıldız (My University, 2020)
Risk, işletmecilik tarihi boyunca var olmuş ve artık küreselleşen ekonomiler sebebi ile riski etkileyen unsurların sayısı büyük oranda artmıştır. İşletmeler ekonomiler içerisinde varlıkları sürdürdükleri sürece risk unsuru da onlarla birlikte paralel aynı yolda yürüyecektir. Ülkemizde özellikle 1990-2001 yılları arasında yaşanan ekonomik krizler göstermiştir ki kur riski ve faiz oranı riski işletmeler açısından önemli bir değişken olmuştur. Çalışmada faiz oranı riski ve kur riski detaylıca ele alınmış olup, literatür incelemeleri yapılmıştır.Karşılaşılan her bir risk unsuru için alınabilecek bazı aksiyonlar söz konusudur. İlgili aksiyonlar sırası ile riski azaltma, riskin transfer edilmesi, riskten kaçınma, riski kabul etme şeklinde ifade edilmektedir. Bahsi geçen dört aksiyon için de finansal araçlar sayesinde analizler yapılabilmekte ve işletmeler daha öngörülebilir iş akışı sağlayabilmektedirler.Finansal araçlar yapısı itibariyle genellikle riskten korunma enstrümanı olarak kullanılmaktadır. Finansal araçların geçmişi dünyada oldukça eski dönemlere dayanmakla birlikte 1980’li yıllar itibari ile gerek teknolojik gelişmelerdeki yenilikler gerekse global ekonomi anlayışı ile oldukça hızlı bir gelişim seyretmiştir. Son yapılan araştırmalar göstermiştir ki küresel piyasalarda işlem gören vadeli işlem sözleşmelerinin yıllık hacimleri katlanarak artmaktadır.Borsaya kote olmuş şirketler, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) ‘Kamuyu Aydınlatma Platformu Tebliğ’i kapsamında, kamuya açıklanacak her türlü bilgi ve belgeyi Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP), (sermaye piyasası ve Borsa mevzuatı uyarınca kamuya açıklanması gerekli bildirimlerin elektronik imzalı olarak iletildiği ve kamuya duyurulduğu elektronik sistemdir) aracılığı ile yayınlanmaktadır. Yayınlanan bu bilgiler arasında bağımsız denetimden geçmiş finansal raporlar ve faaliyet raporları da bulunmaktadır.

Risk has existed throughout the history of business and now the number of factors affecting risk has increased due to globalizing economies. As long as businesses maintain assets within economies, the risk factor will also go on the same path in parallel with them. The economic crises experienced in our country especially between 1990 and 2001 have shown that exchange rate risk and interest rate risk have been an important variable for businesses. In the study, interest rate risk and exchange rate risk are discussed in detail, and literature reviews are conducted.There are some actions that can be taken for each risk factor encountered. Relevant actions are expressed as reducing risk, transferring risk, avoiding risk, accepting risk. Financial tools can be analyzed for all four actions, and businesses can provide a more predictable workflow.Financial instruments are generally used as hedging instruments due to their structure. Although the history of financial instruments dates back to quite old times in the world, it has progressed very rapidly as of 1980s with innovations in technological developments and global economy understanding. Recent research has shown that the annual volumes of futures contracts traded in global markets increase exponentially.The companies listed on the stock exchange shall submit any information and documents to be disclosed to the public within the scope of the 'Public Disclosure Platform Communiqué' of the Capital Markets Board (CMB), with electronic signature. It is an electronic system that is communicated and announced to the public). Among these published information, there are also financial reports and annual reports audited independently.
Keywords: Business; Currency Risk; Derivative Instruments; Faiz Riski; Finansal Risk Yönetimi; Interest Risk; İşletme; Kur Riski; Türev Araçlar Financial Risk Management