Yeni bir iş modeli olarak internet tabanlı dijital baskı sistemleri - Özer, Burak (My University, 2008)
YENİ BİR İŞ MODELİ OLARAK İNTERNET TABANLI DİJİTAL BASKI SİSTEMLERİ Son yıllarda özellikle bilgi teknolojilerinde görülen gelişmeler, çoğu endüstri gibi baskı endüstrisini de etkilemiş ve dijital baskı kavramı ile birlikte birçok yeni yaklaşımı da beraberinde getirmiştir. Baskı endüstrisi için bu yazılım sistem çözümlerinin en önemlilerinden birisi olan internet tabanlı baskı, ilk defa 1990’larda ortaya çıkmış ve baskı endüstrisi için bir elektronik tedarik ve pazarlama modeli sunmuştur. Baskı elektronik tedarik işleminin konsepti, baskı tedarik işleminin işin gönderiminden üretimine, dağıtımından faturalandırılmasına kadar interneti kullanarak otomatikleştirilmesi üzerinde durmaktadır. Bu çalışma ile, dijital baskı sektöründe elektronik tedarik kapsamındaki internet tabanlı baskı kavramı ve bu kavramla ilişkili olarak şekillenmeye başlayan baskı endüstrisindeki yeni elektronik ticaret iş modelleri ayrıntılarıyla ortaya konulmuş ve bu iş modelleri doğrultusunda geliştirilmiş olan yazılım çözümlerinin karşılaştırması yapılmıştır. İnternet tabanlı baskı kavramının, dijital baskı endüstrisinde yeni hizmetlerin ve arttırılmış verimliliğin anahtar sağlayıcısı olduğu görülmüştür.

WEB TO PRINT SYSTEMS AS A NEW BUSINESS MODEL Improvements especially in information technologies affected the term digital printing and many approaches beside. Web top print, which is the most important one of those software solutions, was born in 1990’s and offered an electronic procurement and marketing model. The concept of print e-business process is emphasizing from manufacturing to sending, delivering to billing of a print job. With this study, not only did web to print systems that are comprised in electronic procurement and new business models which are forming with this notion in digital printing industry mentioned elaborately but also, wide comparison of software solutions developed for those business models is done. It’s understood that, being the key provider of both new solutions in digital printing industry and increased efficiency are the concept of web to print.
Keywords: Dijital Baskı; İşletmecilik