Dijital medyadaki bireyin sosyalleşme simülasyonu ve bir kavram denemesi olarak sihirli ayna yaklaşımı - Altıkardeş, Şeyma (My University, 2023)
Bireyler tarafından “sosyal medya” olarak adlandırılan dijital medya üzerindeki sosyalleşmenin gerçek bir sosyalleşme olup olmadığı sorunsalıyla yola çıkılan araştırmada Dijital medyadaki sosyalleşmenin neden gerçek bir sosyalleşme olmadığı Cengiz Anık’ın Birey, Toplum ve Bilgi Üçgenindeki Epistemik Modeli ve Baudrillard’ın Simülasyon Kuramına dayandırılarak açıklanmıştır. Literatür taramasının; gerçeklik, sosyal medya, sosyal medya yorumları, sosyal ağ, İnstagram, gerçeklik algısı anahtar kelimeleri üzerinden yapılması sonucunda birçok tezde gerçekliğin Baudrillard üzerinden anlatıldığı ve sosyal mecralardaki gerçeklik algısı, haberler üzerinden algı yönetimi ve yalan haber bağlamında değerlendirildiği tespit edilmiştir. Ancak bu tezde üzerinde durulmak istenen nokta insanların bu ağlar aracılığıyla birbirleri ile ne paylaştığı, bu paylaşımların gerçek düşüncelerini ne kadar içerdiği ve birbirlerine karşı ne kadar dürüst olduğu dijital etnografi yöntemi ile irdelenmeye çalışılmıştır. Veri toplama ve analiz etme yöntemi olan dijital etnografinin geçerli ve güvenli olduğu kabul edilmekte yine aynı şekilde örneklemin evreni temsil ettiği ve bu yöntemin veri toplama konusunda yeterli olacağı varsayılmaktadır. Araştırma sonucunda “sihirli ayna” yaklaşımı ortaya atılmaktadır. Dijital medyadaki sosyalleşme kavramının simülasyon olduğu dile getirilirken tezin amacı, sosyalleşme simülasyonun en aktif yaşandığı enformasyon paylaşım platformlarından olan Instagram’ın bu simülasyon sonucunda bireylere sadece duymak istediklerini söyleyen bir “sihirli ayna” görevi gördüğü yaklaşımını ortaya koymaktır. Sihirli ayna kavramının var olduğu ön kabulüyle tezin önemi “sihirli ayna” yaklaşımını ilk kez araştırmacının ortaya koymasıdır.

In the research, which started with the problem of whether socialization on digital media, which is called social media by individuals, is a real socialization, why socialization in digital media is not real socialization is explained based on Cengiz Anik's Epistemic Model in the Individual, Society and Information Triangle and Baudrillard's Simulation Theory. The literature review was conducted with the reality, social media, social media comments, social network, Instagram, reality perception. As a result, it has been determined that in many theses, reality is told through Baudrillard and the perception of reality in digital media is evaluated in the context of perception management and fake news through news. However, the point to be highlighted in this thesis is what people share with each other through these networks, how much of these shares contain their true thoughts and how honest they are with each other. This situation has been tried to be examined with the digital ethnography method. It is accepted that digital ethnography, which is a method of data collection and analysis, is valid and safe, and it is also assumed that the sample represents the research population and this method will be sufficient for data collection. As a result of the research, the magic mirror approach was introduced. While it is stated that the concept of socialization in digital media is a simulation, the aim of the thesis is to reveal the approach that Instagram, one of the information sharing platforms where socialization simulation is most actively experienced, acts as a magic mirror that tells individuals only what they want to hear as a result of this simulation. The importance of the thesis is that the researcher put forward the magic mirror approach for the first time with the assumption that the concept of magic mirror exists.
Socialization simulation of individuals in digital media and the magic mirror approach as a concept experiment
Keywords: Communication; Digital media; Dijital medya; Enformasyon paylaşım platformu; Etkileşim; Information sharing platform; Interaction; İletişim; Magic mirror; Sihirli ayna; Simulation; Simülasyon; Social aspects; Socialization; Sosyal yönleri; Sosyalleşme