Hudut karakollarının yeniden konuşlandırılması - Alper, Ali (My University, 1999)
HUDUT KARAKOLLARININ YENİDEN KONUŞLANDIRILMASI Performans ve arazi değerlendirmesi; üretim, dağıtım, yerleştirme konularını içeren her büyük ölçekli konuşlandırma probleminde incelenmesi gereken ilk konulardır. Hudut birliklerinin teşkilatı, tespit ve engel sistemi, arazi, istihbarat sistemi bu maksatla incelenmiştir. Etkin bir hudut güvenlik sisteminin amaçları; olması muhtemel herhangi bir giriş-çıkışı, tespit, tespit edileni de engellemektir. Hudut Alayının yapacağı üretim, bölgenin güvenliğini sağlama amaçlı faaliyetlerdir. Yapacağımız karakol konuşlandırma şekli ise, pazarlamadır. Arazi şartlarının silah, teçhizat, malzeme ve birliklerin görev etkinliklerini kısıtlayan durumu, daha önceki yıllarda yasa dışı geçiş yapılan bölgelerin yeri, miktarları ise, bu pazardaki taleplerdir. Bu pazarda gelen tüm talepleri karşılamak, üretim kısıtı veya görev yapma standardıdır. Mali problemler, görevi emreden komutanlık tarafından giderilir. Hudut Alay birliklerine mali kaynak sağlama, ihtiyaç duyduğu silah, teçhizat ve malzemeyi temin etmek şeklinde olur. Tahditlerimiz; genel sistemimiz için maliyet girdisi, alt seviyeler için silah, teçhizat, malzeme ve birlik miktarları ile ilgili sunum miktarlarıdır. Beşeri tahditlerimiz olan personel yeterliliği veya yetişmişlik düzeyi modellerimizde tam kabul edilmiştir. Sistemin gerçek ihtiyacını karşılayacak veya problemi çözebilecek potansiyel çözümlerin her biri, ayrı birer başlık altında, farklı modeller kurarak anlatılmaya çalışılmıştır. Üst, orta ve alt seviye hedeflerin belirlenmesinde başlangıç noktamız olan ham ihtiyaç; sınırlarımızın sürekli ihlal edilmesi ve bunun önüne geçilmesi gerekliliğidir. Modeller, gerçek ihtiyaç ve ihtiyaçları gidermek için, genel olarak hudut karakollarının yeniden konuşlandırılması adı altında topladığımız, ihtiyaç modelleri olacaktır. Üst seviye (stratejik) hedefler, sistemin tamamında çıkabilecek problemleri gidermekle ilgilidir ve çok sayıda kısıt ve değişkenden oluşan, geniş ölçekli olarak tanımlanan, zor çözümlenebilir problemlerden biri olarak kabul edilebilir. Bu tür problemlere çözüm bulma yaklaşımlarından biride, ayrışım yöntemleri başlığı altında toplanabilir. Ayrışım yöntemleri, verilen ilk problemi daha küçük ölçekli ana ve alt problemlere ayrıştırarak, alt problemleri ana problemin denetimi altında bir çok kez çözerek, en uygun çözüme ulaşmayı amaçlar. Üst seviye hedeflerimiz, yerleştirme-dağıtım-üretim problemlerinin ana ilkeleri kullanılarak gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Konuşlandırmaya konu olacak malzemeler; termal sistemler, tanklar, askaradlar, zırhlı araçlar ve birliklerdir. Bir karakola elimizdeki malzemelerden en fazla bir adet verebiliriz. Ayrıca, malzeme verilmiş bir karakola, piyade takımı da verilebilir. Elimizdeki silahların etkinliğini maksimize etmek ve bir tabur bölgesinde yığılmayı önlemek için, malzeme miktarları ile ilgili kısıtlar verilebilir. En iyi güvenlik teşkilatlanmasının tayini yolu ile; silah, teçhizat ve malzemenin en etkin şekilde değerlendirilmesi amaçlanırken, bunun yanında her bölgenin fiziki şartları dikkate alınarak, bir karakol sorumluluk bölgesine güvenliğini sağlayabileceği yeterli büyüklük verilmeye çalışılmıştır. Stratejilerimiz; konuşlandırdığımız karakollar, emre verilen silah, teçhizat, malzemenin kullanımı ve gözetleme, engelleme, ele geçirme ve istihbaratla ilgili askeri konuları içine alır. Rakip düşman ise, ismi biraz daha belirginleşen PKK terör örgütü olmuştur. Kazançlar veya oyunun değerleri ise; her zaman nicel değerlerle ifade edemeyeceğimiz, etkinlik ve yeterlilik kavramlardır. RESETTLEMENT OF THE BORDER PATROLS In all large dimension resettlement problem including production, distribution, location subjects, first matters that is to be examined is performance and area evaluation. Border troops' organization, area, information, determination and obstacle system have examined for this aim. Aims of an effective border security system are determination of probable entry or leaving and prevention of determined entrance. Production, made by border regiment is activities that aiming secure the region. If type of locating patrols is marketing and the area conditions that limiting weapons', equipment's, materials' and troops' effectiveness state, places and quantities of previous years' outlaw passing regions is demands in this market. To reply all demands of this market is production or duty limits. Financial problems are removed by commandership that ordering duty. Providing financial sources to border regiment's troops occurs like procuring their weapon, equipment and material needs. Limits of general system is cost input and for lower grades is amounts of offering that is dealing with weapon, equipment, material and troop quantity. Personal sufficiency and training level that is dealing with human limits is accepted complete in our model. Each one of potential solutions that would solve the problem or will meet the real needs were tried to explain under different title and by the way of assembling different model. Raw needs that have been beginning point in determination of upper, intermediate and lower level targets are violation of our borders and the necessity of halting this passing. Models will be necessity models that to meet the real need or needs and generally named of resettlement of the border patrols. High level (strategic) targets aim to solve problems dealing with all system which are accepted as consisting of many restriction and variable, definable like large scale and one of hard solving problem. One of the solution approach to this kind of problem can be gathered under the title of decomposition method. Decomposition methods intend to solve firths problem by the way of analyzing smaller dimensioned main and subordinate problems which are solved many times to find the most suitable solutions under control of main problem. High level targets have been tried to realize by main principles of locating-distribution-production problem. Materials that will be subject to resettlement are thermal systems, tanks, 'askarad's (military mission land observation radar), armored vehicles and troops. Mostly, one material can be given to a patrol, but an infantry troop can be given to a patrol which is a material located. Also, to maximize the efficiency of available materials and equipment and to prevent intensity, limitations dealing with materials and equipment quantity can be used. By the way of constituting best security organization, weapons, equipment and materials evaluated effectively, cared physical conditions of all region, and determined sufficient area to a patrol that will be secured. Our strategies contain located patrols, weapons, equipment and materials, their quantity, capacity, using and military subjects dealing with observation, seizing and receiving information. In generally, opponents in this game as enemy are 'PKK' terror organization, it's supporters, smugglers and refuges. Profits or values of games are efficiency and adequacy concepts that can't be expressed with quantitative values in any case.
Keywords: Askeri tesisler; Askerlik bilimi; KARAKOLLAR,ASKERİ