Affetme ile ilişki kalitesi arasındaki ilişkide duygusal bağımlılığın aracı rolü - ÜMMET, DURMUŞ (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı kişiler arası ilişkilerde affetme ile ilişki kalitesi arasındaki ilişkide duygusal bağımlılığın aracı rolünü incelemektir. Ayrıca kişiler arası ilişkilerde affetme, ilişki kalitesi ve duygusal bağımlılığın yaş ve ilişki değişkenleri bakımından ele alınması da çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır. Araştırmanın örneklemi, 18 yaşından büyük, herhangi bir romantik ilişkisi olan 303 (%70.1) kadın ve 129 (%29) erkek olmak üzere toplam 432 bireyden oluşmaktadır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla Demografik Bilgi Formu, Kişiler Arası İlişkilerde Affetme Ölçeği, Algılanan Romantik İlişki Kalitesi Ölçeği ve Duygusal Bağımlılık Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kişiler arası ilişkilerde affetme eğilimi, ilişki kalitesi ve duygusal bağımlılık arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Kurulan modelde affetme ile ilişki kalitesi arasındaki ilişkide duygusal bağımlılığın kısmi aracı rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yaş ve ilişki süresinin ilişki kalitesi ile negatif yönde ilişkili olduğu, diğer değişkenlerle olan ilişkilerinin ise anlamlı olmadığı belirlenmiştir.

The aim of this study is to examine the mediating role of emotional dependence in the relationship between forgiveness in interpersonal relationships and relationship quality. In addition, the aim of the study is to examine forgiveness in interpersonal relationships, relationship quality and emotional dependence in terms of age and relationship duration variables. The sample of the study consists of a total of 432 individuals, 303 (70.1%) women and 129 (29%) men, over the age of 18 who are in a romantic relationship. Demographic Information Form, Forgiveness in Interpersonal Relations Scale, Perceived Romantic Relationship Quality Scale and Emotional Dependence Scale were used to collect research data. As a result of the analysis, significant relationships were found between forgiveness in interpersonal relationships, relationship quality and emotional dependence. In the model tested, it was determined that emotional dependence had a partial mediator role in the relationship between forgiveness and relationship quality. In addition, it was determined that age and relationship duration were negatively related to relationship quality, while their relationship with other variables was not significant.
Keywords: Affetme; İlişki Kalitesi; Duygusal Bağımlılık; Romantik İlişki; Aracılık Rolü; Forgiveness; Relationship Quality; Emotional Dependence; Romantic Relationship; Mediator Role