Haber metinlerinde korku üretimi - Torun, Hale (My University, 2011)
Haber Metinlerinde Korku Üretimi adıyla geçen çalışmada 17 Ağustos Depremi hakkında yapılan haberlerin, Cumhuriyet, Hürriyet ve Akit adlı üç ayrı gazete örneğinde günlük dilde kullanılan metinlerde söylemler üzerinden inceleme yapılmıştır. Bu çalışmada kullanılan bilgiler doğrultusunda öncelikle korkunun yaratıcısı olarak “risk toplumu” kavramından yola çıkılmıştır. Bu çalışmaya bağlantılı olarak bu konuyla ilgilili sosyal psikoloji ve söylem analizi çalışmaları incelenmiştir. Tez sırasında korku kültürünün haber metinlerinde kullanılmasının sosyal yapı açısından yarattığı önemli etkiler dikkati çekmiştir. Çalışmada, günlük gazetelerin seçimi ise “ideolojik” bakış açılarına göre yapılmıştır. Böylelikle korku, ideoloji ve söylem bağlamında incelenen metinlerin biçimsel ve anlamsal yapıları deşifre edilmiştir. Sonuç olarak medyanın korkuyu “popüler kültür” içerisinde mutlak iktidarın ideolojik aygıtlarından birisi olarak kullandığı düşüncesi ortaya çıkmıştır. Bu aygıtı kullanırken de korkuyu “magazinel” ve”mistik” boyutlarda sunduğu yargısına varılmıştır. Gazetecilik, Medya, Korku, Söylem, Haber, İdeoloji

In this study, called as Fear Generation in News Texts, a research is done on discourse of texts written in daily language from three different newspaper samples, which are Cumhuriyet, Hürriyet and Akit. Parallel to the information used in this study, “risk society” concept is taken as set off point primarily. In conjunction with this study, social psychology and discourse analysis researches which are related with this subject are examined. During the thesis, important effects of fear culture in news texts wasremarkable in terms of social structure. In the study, selection of the daily newspapers is done according to their “ideological” viewpoint. By this way, syntactic and semantic structures of texts are decoded which are examined on fear, ideology and discourse contexts. As a result, the idea emerged that media uses fear as one of the ideological tools of the absolute power within the “popular culture”. Also it is adjudged that while using this tool, it presents fear in “magazine” and “mystic” format. Key Words Journalism, Media, Fear, Discourse, News, Ideology
Keywords: Gazetecilik; Habercilik; İdeoloji; Medya; Söylem