Bilgi toplumunda okul ve medya ilişkisi: Türkiye örneği - Yılmaz, Nermin (My University, 2007)
Bu çalışmanın amacı, bilgi toplumunda okul ve medya ilişkilerini araştırmaktır. Araştırma, İstanbul İli Avrupa Yakası resmî ve özel ilköğretim okullarında görev yapmakta olan okul yöneticileri ile İstanbul Avrupa Yakası medya kuruluşlarında görev yapan medya mensuplarının okul ve medya ilişkileri algılarını ve düşüncelerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla 1343 okul yöneticisi, 446 medya mensubu olmak üzere toplam 1789 kişiye ulaşılmıştır. Bu bağlamda okul-medya ilişkileri konusundaki algı ve görüşler, medya eğitimi-yeterliliği, medyadan faydalanma, medyanın etkileri alt boyutlarında incelenmiştir. Bu araştırma konusu, Türkiye’de bilimsel anlamda ilk kez ele alınmaktadır. Elde edilen sonuçların tüm Türkiye’deki ilköğretim okul yöneticilerine ışık tutacağı düşünülmektedir. Bu araştırmada survey (genel tarama) modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket kullanılmıştır. Adı geçen ankette örneklemin sahip olduğu çeşitli özelliklere ve okul-medya ilişkileri konusundaki algı ve düşüncelerine ait maddeler yer almıştır. Araştırma kapsamında toplanan datalar üstünde istatistiksel olarak, frekans ve yüzdelik dağılımlar ile ki kare analizleri yapılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayarda “SPSS for Windows ver:15.0” programında çözümlenmiş, manidarlıklar .05 düzeyinde sınanmıştır. Araştırma sonucunda, okul yöneticileri ile medya mensuplarının okul-medya ilişkileri konusundaki algılarının farklılaştığı ortaya çıkmıştır. Eğitim yöneticilerinin, medyanın eğitim sürecine katkısı konusunda çekinceleri bulunmaktadır. Buna karşılık medya mensuplarının ise, okul-medya ilişkileri konusunda çekimser kaldıkları ve konuya ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadıkları anlaşılmıştır. Okul ile medya arasında bilgi ve iletişim eksikliği olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonuç bölümünde literatür çalışması ve anket uygulaması sonucu elde edilen veriler ve tespit edilen problem alanlarına ilişkin çözüm önerileri sunulmuştur. Anahtar Kelime: Bilgi toplumu, okul, medya, medya ilişkileri, okul halkla ilişkileri, medya okuryazarlığı.

The aim of this study is to research school and media relationships in an educational society. It is aimed at determining the understanding and thoughts about school media relationships of school adminitrators of public and private primary schools and media personnel in the Istanbul European side. With this aim, 1343 school administrators, 466 media personel, a total of 1789 people were contacted. Within this context, understandings and opinions on school-media relationships, making use of the media and the subordinate dimensions of the media’s effects were observed. The subject of this study has been taken into hand as a scientific study for the first time in Turkey. The results attained bu the study is being thought of to hold a light for all primary school administrators in Turkey. The survey model was used in this study. In this research, a survey prepared by the researcher was used in order to collect data. In the survey mentioned; items containing various characteristics of the sample and thoughts and understandings of school media relationships take place. All the data attained during the study have been statistically analyzed with two square using frequency and percentage. The datum that was obtained was analysed on the computer using “SPSS for Windows ver:15.0” , the significants were examined at an .05 level. As a result of this study, a difference has apperared in the understandings and opinions of school administators and media personnel. Education administrators have drawbacks about the contribution of media in the education process. In response to this, it is understood that the media is hesitant in the subject of school media relationships and does not have enough information about the subject. It is seen that there is a lack of information and communication between schools and the media. In the final part of the research, suggestions for solving the problem areas which were attained via the literature study and survey application take place. Key Word: Information (education) society, school, media, media relations, school public relations, media literate.
Keywords: Eğitim Yönetimi; Medya_Okul; Medya_Türkiye