ÇALIŞMA YAŞAMINDA ÖN PLANA ÇIKAN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROBLEMLERİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Sanayileş miş ülkeler iş sağlı ğı ve güvenliği konusunda hemen he- men benzer zorluklarla karş ı karş ıya bulunmaktadır. Bu zorluklara esas itibarıyla; geliş en yeni teknolojiler, yeni bilim alanları, yeni zararlı mad- deler, yeni üretim süreçleri, hizmet sektöründeki bölünmeler, iş in belir- sizliğinin giderek artması, küçük iş çi çalış tırma ve kaçak çalış manın artması, kaçak göçmen iş çilik, sahte bağımsız çalış anlar (sözde bağımsız çalış anlar), demografik faktörler, gelecekteki yaş lı iş çi artış ı ve bunun ortaya çıkarttığı koruma problemleri, inş aat iş inde çalış tırılmak üzere getirilen yabancı göçmen iş çiler, uzaktaki (sınırlar dış ındaki) iş çilerin korumasında karş ılaş ılan pratik ve yasal zorluklar, çalış ma saatlerinin esnekliği, yeni ve alış ılmamış çalış ma türleri, iş yerlerinin deği ş kenliği ve çeş itliliği, sanal kuruluş ların geliş mesi, zorluğu giderek artan rekabetler, devamlı artan ve de teknik, ekonomik yada sosyal deği ş imlere hızlı adapte olmaya olan ihtiyaçlar, hizmet denetlemesindeki geleneksel or- takların devamlı zayıflaması, yeni stratejik ortaklıklara duyulan ihtiyaç- lar olarak sıralanabilir. İş sağlığı ve güvenliğine iliş kin ortaya çıkan bu yeni güçlüklerden ülkeler farklı ş ekillerde ve farklı derecelerde etkilen- miş tir. Bu yüzden ülkeler bu zorluklara farklı yaklaş ımlar ve çözümler geliş tirmektedirler. Ülkeden ülkeye farklılık gösterse de yeni açılımların ortak noktaları devleti sadece kontrol eden bir otorite olarak değil, aynı zamanda kuruluş seviyesindeki sosyal diyalogu teş vik eden ve kuvvet- lendiren bir otorite olarak kabul etmektir.

Industrialized nations are facing similar challenges on occupational health and safety. This challenges are virtually; developing new technologies, new scientist, new hazardous materials, new production processes, separation of the service sector, increase of the uncertainty of work, employing little laborand illegal worker, illegal migrant labor, fake independent workers (the so-called independent workers), demographic factors, increase of old growth labor in future and because of that, protection problems, foreign migrant workers to employ in the construction sector, practical and legal challenges to protect further employees, the flexibility of the working hours, the new and unusual types of work, variability and diversity of workplaces, development of virtual organizations, increasing the difficulty of the competition, needs which is trying to adapted to increasing technical, economic or social changes, weakining of the traditional partners in the service control, be in need of new strategic partnerships. This is why countries have different approaches to these challenges and develop solutions. According to new intiatives in common, do not accept the government as just a controlling authority.
(PRELIMINARY PROBLEMS OF OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY IN WORKLIFE)
Keywords: Hukuk