Water governance and SDG 6 achievability in developing countries : A case study in Somalia - Farah, Sadia Isse (My University, 2024)
Bu çalışma, Somali özelinde gelişmekte olan ülkelerde su yönetişiminin mevcut durumunu ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 6'nın (SKH 6) ulaşılabilirliğini incelemektedir. SKH 6, herkesin su ve sanitasyona erişimini ve sürdürülebilir yönetimini sağlamayı amaçlayarak su ile ilgili sorunların ele alınmasında küresel ilerlemenin değerlendirilmesinde kritik bir gösterge olarak hizmet etmektedir. Bu çalışmada Somali'de su yönetişiminin etkinliğini ve SKH 6 hedeflerine ulaşma yolunda kaydedilen ilerlemeyi değerlendirmek için SKH 6 Politika Destek Sistemi (SKH-PSS) aracı, Su, Sanitasyon ve Hijyen Darboğazı Analiz Aracı (WASH BAT) ve OECD Su Yönetişimi Gösterge Çerçevesi gibi analitik araçlar kullanılmıştır. Bu değerlendirme, Somali'nin kendine özgü sosyal ve siyasi ortamının yanı sıra zorlu su kıtlığı sorununu da dikkate almaktadır. Araştırma, ülkedeki politika çerçeveleri ve kurumsal kapasite gibi su yönetişimi yapılarınınçeşitli yönlerini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. SKH-PSS aracı, ulusal politikaların SKH 6 hedefleriyle uyumunu değerlendirerek her bir göstergedeki ilerlemeyi ve boşlukları tespit etmektedir. Ayrıca, WASH BAT su, sanitasyon ve hijyen altyapısı ile ilgili darboğazları ve bunların nedenlerini tanımlamakta ve bu sorunların ele alınması için tavsiyeler sunmaktadır. Çalışmada ayrıca OECD Su Yönetişimi Gösterge Çerçevesi kullanılarak Somali'nin mevcut su yönetişimi sisteminin işlevselliği, OECD'nin su yönetişimine ilişkin on iki ilkesine göre incelenmiştir. Bu çalışmanın bulguları, Somali'de su yönetişiminin ne kadar iyi işlediğine, kaydedilen ilerlemeye ve SKH 6'ya ulaşmada karşılaşılan zorluklara ilişkin ayrıntılı ve doğru bir anlayış sağlamaktadır. Ayrıca çalışma, su yönetişimini güçlendirmek ve SKH 6 hedeflerine yönelik ilerlemeyi hızlandırmak için özel tavsiyeler sunmaktadır. Ayrıca çalışma, bu araçların kalitesini ve gelişmekte olan ülkelerdeki su yönetimi yöntemlerinin değerlendirilmesinde kullanılıp kullanılamayacağını incelemeyi amaçlamaktadır.

This study analyzes the current state of water governance and the feasibility of achieving Sustainable Development Goal 6 (SDG 6) in developing countries, with a specific focus on Somalia. SDG 6 is a critical indicator for assessing global progress in addressing water-related issues by aiming to guarantee universal access and long-term water and sanitation services management. This study used analytical tools such as the SDG 6 Policy Support System (SDG- PSS) tool, the Water, Sanitation, and Hygiene Bottleneck Analysis Tool (WASH BAT), and the OECD Water Governance Indicator Framework to assess the effectiveness of water governance and the progress made toward achieving SDG 6 targets in Somalia. This assessment takes into consideration Somalia's unique social and political landscape, as well as the challenging issue of water scarcity. The research extensively examines various aspects of water governancestructures, like policy frameworks, and institutional capacity in the country. The SDG-PSS tool evaluates the alignment of national policies with SDG 6 objectives, identifying progress and gaps in each indicator. Additionally, the WASH BAT identifies bottlenecks and their causes related to water, sanitation, and hygiene infrastructure, and provides recommendations for addressing these issues. The study also used the OECD Water Governance Indicator Framework, to examine Somalia's existing water governance system functionality according to all of the twelve OECD principles on water governance. The findings of this study provide a detailed and accurate understanding of how well water governance is working, the progress made, and the challengesfaced in achieving SDG 6 in Somalia. Furthermore, the study provides specific recommendations to strengthen water governance and speed progress toward SDG 6 objectives in Somalia. Moreover, the study aims to check the quality of these tools and whether they are applicable in evaluating water management methods in developing countries or not.
Gelişmekte olan ülkelerde su yönetişimi ve SKH 6’nın ulaşılabilirliği : Somali’de bir vaka çalışması
Keywords: Achievability; Çevre mühendisliği; Developing Countries; Entegre Su Kaynakları Yönetimi; Environmental engineering; Gelişmekte Olan Ülkeler; Goal (SDG6); Hedefi (SKH 6); Integrated Water Resources Management; Somali; Somali Su Sektörü; Somalia; Somalia Water Sector; Su; Su Yönetişimi; Sustainable Development; Sürdürülebilir Kalkınma; Ulaşılabilirlik; Water; Water Governance