Finansal küreselleşme açısından yatırım fonlarının etkinliği - Yıldırım, Kadir (My University, 2009)
FİNANSAL KÜRESELLEŞME AÇISINDAN YATIRIM FONLARININ ETKİNLİĞİ Bu tezin ana amacı, 21.yy’da küreselleşme kavramıyla birlikte finansal sistem içerisinde yatırım fonları bir bütün olarak ele alınarak dünya piyasalarındaki dolaşımları, yoğunlaşmaları ve büyüklükleriyle birlikte bu fonların ülkelerin ekonomik değerleriyle karşılaştırılarak etkinliklerini açıklamaktır. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle küreselleşme kavramı detaylı olarak açıklanmaya ardından da finansal küreselleşmenin üzerinde durulup küreselleşmenin teorik zemini ve küreselleşmeye olan farklı yaklaşımlar anlatılmaktadır. Ardından kurumsal yatırım boyutundaki fonlar olan yatırım fonları ve ülkemizde faaliyet gösteren yerli-yabancı yatırım fonları ve mevzuatları, işleyişleri ve sayısal değerleriyle birlikte verilmiştir. Buradaki ana amaç ise ülkemiz yatırım fonu sektörünün ülkemiz ekonomik değerleriyle karşılaştırılarak gelişmişlik düzeyinin tespiti ve ülkemizde faaliyet gösteren yabancı yatırım fonlarının hangi ülke kaynaklı olduğu ve ülkemizde hangi finansal kurumlar aracılığıyla temsil edildiklerini tespit edilmesidir. Dünya’daki yatırım fonlarının farklı ülkelerdeki farklı uygulama esasları araştırılıp ülkemiz uygulamalarıyla karşılaştırılmaktadır. Küresel piyasalarda yatırım fonu sektörü içinde hareket kabiliyeti yüksek olan ve ciddi paylara sahip olan “Hedge Fon”lar kantitatif olarak incelenmektedir. Finansal küreselleşme sürecinde hem ülkemizde hem global olarak faaliyet gösteren yatırım fonu sektörünün yoğunlaşmaları ve bu büyüklüklerin ülkelerin GSMH içindeki payları, küresel ekonomiye etkileri ve ülkemizin küresel yatırım fonu piyasaları içindeki payı ve büyüklüğü verilmiştir. Özellikler Hedge fonların küresel yatırım fonu sektörü içerisinde önümüzdeki dönemlerde hem ülkemizde hem de dünyada gelişimi için önünün açık olduğu ve daha büyük finansal riskleri de beraberinde taşıyacağı belirtilmektedir. Sonuç olarak, küreselleşme sürecinde dünya finansal sistemi içerisinde yatırım fonu alanında gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye çok düşük bir büyüklüğe sahiptir. Yatırım fonları sektörü geleceği açısından daha büyük pazar paylarına sahip olabilecek bir düzeye gelmesi gerekmektedir. reselleşme, Finansal Piyasalar, Yatırım Fonları, Hedge Fonlar, Fon Büyüklükleri, Kurumsal Yatırımlar, Fon Yoğunlaşmaları

THE EFFECTIVENESS OF INVESTMENT FUND IN THE PARADIGM OF FINANCIAL GLOBALIZATION The main purpose of this thesis, to explain the efficiency of the investment funds in the financial system as a whole, to be addressed in the movement of world markets, their intensity , and size of these funds by comparing these measures with their economic value of the countries with the concept of globalization in the 21st century. For this purpose, first to explain in detail is the concept of globalization and then focus on financial globalization, and theoretical basis of globalization and different approaches to globalization are discussed. Then, investment funds in the concept of corporate investment fund and domestic-foreign investment fund operating in our country are provided with their functions and numerical values. The main aim here is determination of our country’s development level by comparing our country’s investment fund sector with our economic values. Different applications of investment funds in different countries in the world is analyzed and compared in the basis of our country’s applications. Hedge funds which are flexible and have a serious share in investment fund industry in the global market is examined as qualitative. In the process of financial globalization, intensiveness of investment fund, the size of these values in the GNP of countries, their impact on global economy, and our country's global investment funds in the market share and sizes are given. Features indicate that, hedge funds in the global investment fund industry in the coming period, the development of our country and in the world is on the front but carrying a bigger financial risk. As a result, in the process of globalization in the world financial system in the field of investment funds Turkey, as a developing country has a very low size. Mutual fund industry in terms of the future should come to a level which may have greater market share. Key Words: Globalization, Financial Markets, Investment Funds, Hedge Funds, Fund Sizes, Institutional Investments, Fund Concentrations
Keywords: Finansal Küreselleşme; Küreselleşme_Finans; Yatırım Fonları