Hapishanelerde annelerinin yanında kalan çocuklar : Türkiye örneği - Uçungan, Müjge (My University, 2019)
Bu çalışmada, bir kapatılma pratiği olan hapishanelerde ebeveynleriyle birlikte kalan çocukların durumu, çocuk refahı konusunun incelenmesinde kullanılan “iyi olma hali” kavramı aracılığıyla ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, Türkiye’de çocukların “iyi olma hali”nden uzaklaşma sorununu hapishanelerde annelerinin yanında kalan çocuklar üzerinden inceleyerek, sınırlı sayıda çalışma olan bu konuyla ilgili literatüre mütevazi bir katkı sunmaktır.Bu bağlamda konuyla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve dünyadaki uygulamalar ele alınmış ve karşılaştırmalı olarak ortaya koyulmuştur. Mevcut akademik literatür, Türkiye’de konuyla ilgili çeşitli kurumlarca hazırlanan raporlar, istatistikler ile edebiyat ve sinema eserlerinden yararlanılmıştır. Tez çalışmasında çocuğu ile hapishanede yaşamış ve tahliye olmuş iki mahpus, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı çalışan bir sosyal hizmet uzmanı, milletvekilleri, bu konuda aktif olarak çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve bağımsız sosyal hizmet uzmanı olmak üzere toplam 11 kişi ile görüşme yapılmıştır. Mevcut ikincil bilgi kaynakları ve yapılan görüşmeler neticesinde Türkiye’de hapishanelerde annelerinin yanında kalan çocuklara yönelik uygulamaların eksik yönleri ortaya koyulmuş ve bu tez çalışmasının sonucunda çocukların “iyi olma hali”ne erişimlerindeki güçlükler saptanarak çözüm önerileri aktarılmıştır.

This study, depending on the concept of “well-being of children” which is used in the analysis of child welfare, examines the situation of children who are incarcerated with their parents. The purpose of the study is to contribute, even modest, to the limited literature in Turkey by examining the problem of incarceration practice of children, who are staying with their mothers in prisons, a problem which should be taken as a divergence from “well-being of children”.In this context, international legislation and implementations on the issue have been evaluated and compared. Existing academic literature, reports prepared by various institutions in Turkey, statistics and cinema and literature works have been used. In this thesis, interviews have been conducted with 11 people including two prisoners who lived in prison with their children, social workers working under the Ministry of Family, Labor and Social Services, members of the Parliament, representatives of civil society organizations who are active in this field and an independent social worker. As a result of the information gained from the available secondary sources and the interviews, the deficiencies of the implementations in Turkey were revealed. In order to conclude the thesis, the difficulties in accessing the “well-being of children” for who staying with their mothers in prisons were identified and solutions were proposed.
Keywords: Childhood; çocuk hakları; Çocukluk; iyi olma hali; mahpus anne; the children’s right; the mother imprisoned well-being