Dynamic behavior simulation of a shopping center consumptions and comparison with the real states - Yatan, Murat (My University, 2011)
Bir Alışveriş Merkezindeki Enerji Tüketiminin Dinamik Davranış Simülasyonu ve Gerçek Değerlerle Karşılaştırılması Dünyadaki kullanılabilir enerji kaynaklarının gittikçe azalması ve bu kaynakların maliyetlerindeki artış, enerji tasarrufuna yönelik uygulamaları popüler hale getirmiştir. Enerji tüketiminin çok büyük bir oranının insanların yaşadığı kapalı alanların konforunun sağlanmasında kullanıldığı düşünüldüğünde, yapılardaki enerji tasarrufuna yönelik önlemlerin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu tedbirleri belirlemek için öncelikle binanın ihtiyaçları, bu ihtiyaçların karşılanmasında hangi ekipmanların kullanıldığı ve bu ekipmanların sarf ettiği enerji miktarları bilinmelidir. Ancak bundan sonra gerekli önlemler alınıp enerji harcamalarında tasarruf sağlanabilir. Bu tezde, son yıllarda ülkemizde sayısı oldukça artan alışveriş merkezlerinden birinin enerji tüketimlerinin dinamik bir davranış simülasyonu Carrier’ın Hourly Analysis Program’ı ile yapıldı, ortaya çıkan sonuçlar gerçek değerlerle karşılaştırıldı, Amerika’da yer alan alışveriş merkezleri ile enerji harcamaları yönünden karşılaştırması yapıldı, alışveriş merkezinin bina enerji ve sera gazı emisyon sınıfı belirlendi ve son olarak yapılacak optimum kalınlıkta bir ısıl izolasyon için elde edilecek tasarruf saptanarak kendini ne kadar zamanda amorti edeceği hesaplandı. Karşılaştırma sonucunda, yapılan simülasyonun gerçek değerlere çok yakın sonuçlar verdiği gözlendi. Yine program sayesinde, ağırlıklı olarak soğutma yapılan binalarda çok kalın izolasyonlara ihtiyaç duyulmadığı görüldü. Üzerinde çalıştığımız alışveriş merkezinin Amerika’da benzer iklim koşullarında yer alan alışveriş merkezlerinden çok daha az enerji tükettiği hesaplandı. Son olarak, mevcut alışveriş merkezine Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından kimlik verilmesi durumunda, enerji ve sera gazı salınım sınıfının “B” olacağı tespit edildi. Sonuç olarak, bu tür kabiliyetli simülasyon programları bina tasarım aşamasında mühendislere çok büyük bir esneklik katmaktadır. Binanın özellikleri programda kolayca değiştirilerek, bina için en uygun konum, malzeme ve sistemler seçilebilmektedir.

Dynamic Behavior Simulation of a Shopping Center Energy Consumptions and Comparison with the Real States Decreasing of available energy resources in the world and cost increases of these sources make the energy saving applications popular. If we consider that the large proportion of the energy consumption is used for supplying comfort of the indoor space where people lives in, the importance of the precautions for energy savings in buildings comes out. In order to determine the measures, firstly the necessities of the building, what equipments are used for meeting these needs and the energy consumptions of these equipments have to be found out. And then, economy in energy consumptions can be obtained by taking the necessary precautions. In this thesis, dynamic behavior of the energy consumptions of a shopping center, whose number quite increases in our country in recent years, was made by Carrier’s Hourly Analysis Program and results compared with the real states, a comparison was made with the malls in America in terms of energy expenditures, energy and global warming potential classes of the shopping center are defined, and finally, saving and paypack period will be determined for an optimum thermal insulation. According to the comparison, it is observed that the simulation program gives very similar results with the exact ones. Thanks to the simulation program again, it is seen that the very thick insulations are not needed for buildings, in which cooling is made mainly. It is calculated that the shopping center, we worked on, energy consumption rates are much less than malls in America at similar climatic conditions, finally, if Ministry of Public Works and Settlement will give an identity to this actual shopping center, the energy and global warming potential classes would be “B”. As a result, such intelligent simulation programs give very high flexibility to the engineers at building design state. By changing the building’s features in program easily, the most suitable location, material and systems can be selected.
Keywords: Enerji Tüketimi; Makine Mühendisliği; Simülasyon