Yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi ile aprepitant ve karbamazapinin bir arada tayinleri ve metot validasyonu - Şebnem, Hatice (My University, 2016)
Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Yöntemi ile Aprepitant ve Karbamazapinin Bir Arada Tayinleri ve Metot Validasyonu Amaç: Bu tezin amacı ‘’TUBİTAK 1003, SB0104 - Yeni İlaç Geliştirme’’ çağrısı kapsamında ‘’Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) Hastalarında Aprepitantın Güvenlilik ve Etkililiğini İnceleyen Faz II Randomize, Plasebo-Kontrollü, Klinik Çalışma’’ başlıklı projeye dahil olan hastaların rutinde kullandıkları karbamazapin ve proje sürecinde kullanacakları aprepitantın plazma içindeki eş zamanlı tayinlerine de uyarlanabilecek yeni, hızlı, seçici, duyarlı ekonomik bir metot geliştirmek ve geliştirilen metodu valide etmektir. Gereç ve Yöntem: Geliştirilen metotta C18 (20 mm x 4,0 mm, 5µm) ön kolon ve C8 (100 mm x 4,6 mm, 3µm) analitik kolon sabit fazı, asetonitril/ su (pH=4 ortofosforik asit çözeltisi), (55/ 45, h/ h) hareketli faz karışımı ile 0,8 mL/ dak akış hızı kullanılarak UV-Vis dedektör ile 210 nm dalgaboyunda çalışıldı. İç standart olarak aseklofenak kullanıldı. Bulgular: Karbamazapin 10, 11-epoksit (CBZ-E), karbamazapin (CBZ), iç standart (IS) ve aprepitant (APT) için alıkonma zamanları sırasıyla 2,18, 2,66, 5,81 ve 6,53 dak. olarak bulunurken, aynı sırayla LOD değerleri 0,050 µg/ mL, 0,033 µg/ mL, 0,110 µg/ mL ve LOQ değerleri 0,165 µg/ mL, 0,109 µg/ mL 0,370 µg/ mL, doğrusal konsantrasyon aralıkları ise CBZ-E için 0,18-5,00 µg/ mL, CBZ için 0,28-5,00 µg/ mL ve APT için 0,52-5,00 µg/ mL, doğruluk çalışması sonuçları ise (düşük, orta ve yüksek konsantrasyonlar için % geri kazanım aralıkları) APT, CBZ, CBZ-E için sırasıyla 96,5- 100,7, 96,2-101,8, 96,1-103,0 olarak bulunmuştur. Ayrıca geliştirilen metot aprepitant ve karbamazapinin ilaç formülasyonlarının karışımının analizine de uygulanmış, geri kazanımın yüksek doğruluk ve kesinliğin iyi olduğu görülmüştür. Tartışma: Geliştirilen ve valide edilen bu metot seçici, hassas, kolay, hızlı ve tekrarlanabilir bir metottur. Her iki etkin maddenin rutin ilaç formülasyonu analizlerinde ve bir arada biyolojik materyalde analizlerinde güvenle kullanılabilir. Anahtar Sözcükler: Karbamazapin, karbamazapin 10,11-epoksit, aprepitant, yüksek performanslı sıvı kromatografisi, eş zamanlı tayin.

An High Performance Liquid Chromatography Technique for Simultaneous Determination of Aprepitant and Carbamazepine and Method Validation Purpose: The aim of this study is to develop and validate a new, rapid and sensitive method which can be used for simultaneous determination of two drugs in plasma. One of them is aprepitant which will be used by the patients during the project which is called “Phase II Randomised, Placebo-Controlled, Clinical Trial Researching: The Reliability and Effectiveness of Aprepitant in Subacute Sclerosing Panencephalitis (SSPE) Patients” based on “TUBITAK 1003, SB0104 – New Drug Development” and carbamazepine which is commonly used by the patients. Material and Method: This method was carried out using guard column C18 ( 20 mm x 4,0 mm x 5µm) and analytical column C8 (100 mm x 4,6 mm, 3µm) as stationary phase and a mobile phase composing of acetonitrile and water containing ortho-phosphoric acid (pH=4), (55:45, v/ v). The flow rate was 0,8 mL/ min and the chromatograms were monitored at 210 nm wavelength. Aceclofenac was used as internal standard. Results: The retention times of CBZ-E, CBZ, IS and APT were 2,18 min, 2,66 min, 5,81 min 6,53 min, LOD values were 0,050 µg/ mL, 0,033 µg/ mL, 0,110 µg/ mL and LOQ values were 0,165 µg/ mL, 0,109 µg/ mL 0,370 µg/ mL, the linear ranges were 0,18-5,00 µg/ mL, 0,28-5,00 µg/ mL and 0,52-5,00 µg/ mL, respectively. The recovery results (% values) for low, medium and high concentrations of APT, CBZ, CBZ-E were 96,5-100,7, 96,2-101,8, 96,1-103,0. The validated method was used for the analysis of APT and CBZ in pharmaceutical forms and recovery, accuracy and precision values were acceptable. Discussion: This method has been a simple, sensitive, rapid and can be used for the analysis of carbamazepine and aprepitant in pharmaceutical forms and biological materials. Key words: Carbamazepine, carbamazepine 10,11- epoxide, aprepitant, high performance liquid chromatography, simultaneous determination.
Keywords: Kimya, Analitik