Wıstleblowıng ile işten ayrılma niyeti ilişkisinde örgüt kültürünün rolü - Yılmaz, Ali İhsan (My University, 2014)
WHISTLEBLOWING İLE İŞTEN AYRILMA NİYETİ İLİŞKİSİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ROLÜ Whistleblowing bir örgütte etik ve yasal olmayan davranış ve uygulamaları ifşa etmek olarak tanımlanmaktadır. Halk sağlığına uygun olmayan gıda üretmek, insan hakları ihlali, kaçak işçi çalıştırmak, vergi kaçakçılığı, işletmenin kaynaklarının israfı gibi davranışlar etik ve yasal olmayan davranışlar olarak değerlendirilirken bu davranışların gerek örgüt içinde gerekse örgüt dışındaki taraflara duyurulması çok önemlidir. Whistleblowing eylemini yapabilmek için örgütte etiğe dayalı güçlü bir örgüt kültürü gereklidir. Ayrıca whistleblowing eyleminde bulunan kişiler hem çalışma arkadaşları hem de yönetimce köstebek, ispiyoncu, bozguncu gibi kötü yakıştırmalara, kara listeye alınmaya ve dışlanmaya maruz kaldıklarından işten ayrılma niyeti içine girebilmektedirler. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde whistleblowing kavramı ikinci bölümde işten ayrılma niyeti, üçüncü bölümde örgüt kültürü, dördüncü bölümde whistleblowing ile işten ayrılma niyeti ilişkisinde örgüt kültürünün rolü ve son bölümde konuyla ilgili araştırma kısmı yer almaktadır.

THE ROLE OF ORGANIZATIONAL CULTURE IN THE RELATIONSHIP BETWEEN WHISTLEBLOWING AND TURNOVER INTENTION Whistleblowing is described as disclose unethical and illegal behaviors and practices in an organization. Unethical and illegal behaviors are to produce food unfit for public health, violation of human rights, to employ illegal workers, tax evasion, a waste of the resources of business. To announced these behaviors in organization and parties out of organization is very important. In order to make the whistleblowing action is required a strong organizational culture based on ethics. Also the individual in the act of whistleblowing(whistleblower) may intent to leave because of retaliation that made by his/ her colleagues and managers. Whistleblower may exposed to exclusion, blacklisting and bad ascriptions like rat, snitch, defeatist. This study consists of five sections. In the first section the concept of whistleblowing, in the seconde section turnover intention, in the third section organizational culture, in the fourth section the role of organizational culture in the relationship between whistleblowing and turnover intention, and in the last section research part is located
Keywords: Etik; İşletme; İşten Ayrılma; Örgütsel Davranış; Personel Yönetimi; Whistleblowing, İşten Ayrılma Niyeti, Örgüt Kültürü,; Yönetim ve Organizasyon