Three-dimensional analysis of morphological changes in the face and maxilla of patients with unilateral complete cleft lip and palate after presurgical nasoalveolar molding treatment - Andreopoulos, İlias N. (My University, 2013)
Cerrahi Öncesi Uygulananan Nazoalveoler Molding Tedavisinin Unilateral Tam Dudak Damak Yarıklı Hastalarda, Yüz ve Maksillada Meydana Getirdiği Morfolojik Değisikliklerin Üç Boyutlu Olarak İncelenmesi Bu çalışmanın amacı; unilateral tam dudak damak yarıklı hastalarda cerrahi öncesi uygulanan nazoalveoler düzeltim (NAM) sonrası maksillada yarık segmentlerinin genişliği ve segmentlerin dislokasyonunu ve yüzde burun delikleri ve kolumella genişligi, yüksekliği ve uzunluğunda oluşan değişimleri üç boyutlu (3D) olarak gözlemlemektir. Çalışma sonuçları Marmara Üniversitesi Ortodonti Bebek Kliniği arşivinden sendromu olmayan yirmi dört çift yenidoğana ait dijital model (her birey için, bir NAM öncesi ve bir NAM sonrası) seçildi. Nazoalveoler düzeltim başladığında bütün infantlar ilk aylarının içindeydi. Burun delikleri ve kolumellanın genişliği, yüksekliği ve uzunluğunun hesaplanmasında, maksilla ve burundaki değişimin 3 boyutlu olarak değerlendirilmesinde intraoral ve ekstraoral noktalar kullanılmıştır. Çalışma sonuçları kolumella uzunluğu ve burun tabanı genişliği değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış göstermiştir. Diğer taraftan, kolumella genişliği, ve posterior alveol genişliği değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlemlenmiştir. Aynı şekilde maksillanın büyük ve küçük segmentlerindeki dislokasyonu gösteren çizgisel ölçümlerde de düşüş gözlenmiştir. Anahtar sözcükler: nazoalveolar şekillendirme, tek taraflı dudak damak yarığı, maksilla ve yüz morfolojisinde değişim, 3D analizleri

The aim of this study is to evaluate the three-dimensional (3D) changes occurring in the maxilla in terms of cleft width and dislocation of the segments and in the face in terms of nostril and columella width, height and length, of patients with Unilateral Complete Cleft Lip and Palate (UCLP) after receiving presurgical Nasoalveolar Molding (NAM). Twenty four pairs of digital models (for each idividual, one before and one after NAM) of non syndromic newborn infants were selected from the Department of Orthodontics of Marmara University. All infants were within one month of age when NAM was started. Intraoral and extraoral landmarks were used to evaluate 3D changes in the maxilla, and nose, to quantify nostril and columella width, height and length. The results showed a statistically significant increase in the values of the columella length measurement and in the alar base width. On the other hand, statistically significant decrease observed in the values of columella width, of posterior alveolar width, as well as in the linear measurements that demonstrate the dislocation of the big and small segment of the maxilla. Key words: nasoalveolar molding, unilateral cleft lip and palate, maxillary and facial morphological changes, 3D analysis.
Keywords: Diş Hekimliği; Ortodonti