Ta’liki-Zade Mehmed Subhi Tebriziyye (Metin transkripsiyon, eser ve belegelerin değerlendirilmesi, yazar hakkında inceleme) - Özkuzugüdenli, Bülent (My University, 2005)
Talîkîzade Mehmed Subhî tarafından kaleme alınan “Tebriziyye” de 1585 yılında Tebriz’e düzenlenen Osmanlı seferi anlatılmaktadır. Eserde Özdemiroğlu Osman Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun Erzurum’da toplanarak Tebriz’e hareketi, yol boyunca gerçekleşen olaylar, şehrin kuşatılması ve fethi anlatılmaktadır. Ayrıca müellif şehir ve şehirliler hakkında da bizlere önemli bilgiler vermektedir. Eserde Osmanlı ordusunun geri dönüşü, dönüşte geçen olaylar ve Bitlis’e varılarak buradan askerlerin yerlerine dağılmaları da anlatılmaktadır. Müellifin sefere bizzat katılması eserin değerini artırmıştır.

Ottoman attack which is performed to Tebriz in 1585 is told in “Tebriziyye” that is written by Talîkîzade Mehmed Subhî. In this work, the story is about ottoman army which is commanded by Özdemiroğlu Osman Paşa gathered in Erzurum, their departure to Tebriz, events that happened during the journey and how the army conguer the city. Furthermore, the writer tells us about the city and residents of the city. The return journey of Ottoman army to Bitlis is also told, in the book. Other important point of this work is that the writer joined the journey himself.
Keywords: Türkiye_Tarih