Pervane Beg Nazire Mecmuası (291a-316a) - Eren, İdris (My University, 2002)
Bu çalışma, Topkapı Sarayı Kütüphanesi'nde Bağdat 406 numaraya Mecmû'a-i Nazâ'ir ismiyle kayıtlı bulunan, Pervane b. Abdullah'ın hazırladığı nazîre mecmûasının 291a - 316a varakları arasını konu edinmiştir. İlgili kısımdaki bütün şiirler transkripsiyonlu metin haline getirilmiş, divanları yayınlanmış olan şâirlerden divanlarına ulaşabildiklerimizin şiirleri divandaki biçimleriyle karşılaştırılarak farklılıklar dipnotta belirtilmiştir.Çalışmamızda 121 şâire âit 309 şiir ve şâirini belirleyemediğimiz 3 şiir yer almıştır.Böylece çalışmamızdaki toplam şiir sayısı 312 olmuştur. Çalışma konumuz olan Pervâne Beg Nazîre Mecmuası tertip edilirken sayfanın sadece iç kısmına değil, hâşiyelerine de sistemli bir şekilde gazeller yazılmış olduğu için, çalışmamızdaki gazellerin sıralanmasında önce sayfanın iç kısmındaki gazelleri, ardından hâşiyedeki gazelleri almak şeklinde bir yol takip ettik. Bütün şiirlere bu sıraya göre numara verdik, sayfada ve hâşiyede bulunan gazelleri de dipnotta farklı şekilde belirttik. Ayrıca bu çalışmaya bir dizin eklenmiş, çalışmanın kısmında da vezinleriyle birlikte gazeller ve nazîreler listesi verilmiştir. This work was got subject matter in the Library of Topkapı Palace, Bağdat 406 number and got registered by the name of Mecmûa-i Nezâir. Pervâne b. Abdullah who prepared a nazîre magazine which we got subject matter it's papers from 291a to 316a. All the poems which are concorned part was taken form of transscribe text. From the poets whose dîvans was published, if we could find their dîvans we compared them with their form of dîvan and determined in bottom notes. In our work there is 309 poems owned by 121 poets and 3 another poems which we couldn't find their poets, so in our work there is total of 312 poems. In this work Nazmi's poems are the most excessive with 16 poems. The gazel which numbered 13 and owned by Ahmed Paşa is the most written nazîre poem to him. Mecmûa-i Nezâir which was our working subject was getting organized, there was not only gazels in the middle of the page, there was also gazels in the page's near notes, so in our work we enumerated gazels, at first we wrote the gazels which are in the middle of the pages and then around the pages. We gave numbers all the poems like this row. We stated the gazels which are in pages and near notes different in bottom notes. In this work there is also an index was joined on, and a list was given for gazels and nazîres with their meters in index of the work.
Keywords: Divan Edebiyatı_16.yy; Edebiyat; Osmanlıca edebiyat; Osmanlıca şiir (Divan şiiri)