Bir anlatı formu olan romanın sinemaya uyarlanması - Çetin, Zeynep (My University, 1999)
Bir Anlatı Formu Olan Romanın Sinemaya Uyarlanması adlı tez çalışması, dört bölüm halinde ele alınmıştır. Bir anlatı formu olarak roman ve sinemanın ele alındığı birinci bölümde, anlatı ve roman öncesi anlatı formlarına genel bir bakış, yazınsal bir anlatı formu olan romanı doğuran ve gelişimini sağlayan toplumsal, ekonomik ve kültürel koşullar ile yirminci yüzyılın sanatı olan sinemanın ortaya çıkmasını ve gelişmesini sağlayan sosyoekonomik ve teknolojik koşullar incelenmiştir. Ayrıca iki farklı anlatı formu olan roman ve sinema arasındaki benzerlikler ve farklılıklar irdelenmiştir. Uyarlamaların tanımı, tarihsel gelişimi ve türleri ise, tezimizin ikinci bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde uyarlamanın tanımı, gerçekleştirilme süreci, sinemayı romandan uyarlama yapmaya iten nedenler, uyarlama türleri ve bazı uyarlama örnekleri incelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise uyarlamaların irdelenmesi ve sorunları yer almaktadır. Uyarlamaların gerek roman sanatı gerek sinema sanatı açısından irdelendiği bu bölümde, uyarlamaları etkileyen faktörler ile uyarlamaların sorunları ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise, çalışmamızın genel bir değerlendirmesi yapılmaktadır.

The thesis which is titled As a narration form, Adaptation of Novel to the Cinema, contents four chapters. In first chapter where the novel as a narration form and the cinema have been explained, a general view of narration and pre-novel narration forms, social, economic and cultural conditions which created and developed the novel as a written form of narration, and socioeconomic and technologic conditions which caused emerge and progress of cinema as an 20th century art, have been studied. On the other hand, the similarities and differences between novel and cinema as two different narration forms, have been analysed. Definitions of adaptations, historical development and their sorts, constitute the second chapter of my thesis. In this chapter, definitions of adaptations, realization process, causes of novel adaptation to cinema, sorts of adaptations, and some typical adaptation samples have been examined. In third chapter, examination of adaptations, and their problems take place. In this chapter where adaptations have been examined in points of both novel art and cinema art, the factors which effect adaptations and their problems have been throughly examined. In fourth chapter, general evaluation of this work takes place.
Keywords: Filmler; Gösteri sanatları; SİNEMA-SENARYO; Topluluk önünde gösteriler