Debusi’nin Hükümleri Delillendirme Metodu (Borçlar Hukuku Örneği) - Yakar, Fatih (My University, 2003)
Debûsî'nin Hükümleri Delillendirme Metodu (Borçlar Hukuku Örneği) ismini taşıyan tezimizle, Debûsî'nin Hanefî mezhebinin hükümlerini açıklarken ve savunurken izlediği bireysel metodu ve bir anlamda hukuki tefekkürünü anlama amacını güttük. Bunu yaparken de tezimizi Borçlar Hukukuna ilişkin konularla sınırladık. Eserin giriş bölümünde yazarın hayatı,eserleri ve Hanefî mezhebi içindeki konumuna ilişkin bilgiler verildi. Debûsî'nin Hükümleri Delillendirme Metoduyla İlgili Özel Tespitler ismini taşıyan birinci bölümün girişinde borç kaynakları

bir şekilde aktarıldı. Öte yandan Debûsî'nin el Esrâr isimli kitabında Borçlar Hukukuna tekabül eden konu başlıkları bağlamında sözleşme tipleri derinlemesine bir bakışla incelenip mesele örnekleriyle açıklandı. Böylece Debûsî'nin metoduna ilişkin özel tespitler yapıldı. İkinci bölümde, Debûsî'nin metoduyla ilgili genel tespitler ortaya kondu. Bu bağlamda, birinci bölümde yapılan özel tespitlerden elde edilen sonuçlar ve bunların yorumlarına yer verildi. Sonuç bölümünde ise birinci ve ikinci bölümlerin genelinden elde edilen yargılar açıklandı. Buna göre yazarın hukuki kavramlarla örülü anlatımına ve el Esrâr isimli kitabının mukayeseye ve tartışmaya dayalı üslubuna vurgu yapıldı. With our thesis named Debûsî's Method of Reasoning of Decisions, we tried to understand the individual method Debûsî had followed while he was explaining and defending the decisions of Hanefî Madhab and in some way to understand his thinking of the law. When doing this, we have limited our thesis based on topics related with Law of Obligations. In the introduction part of this thesis, information was given about the life and work of the author and his position in the Hanefî Madhab. In the beginning of the first chapter carrying the name Exclusive Fixing about Debûsî's Method of Reasoning of the Decisions, origin of debt has been told briefly. At the same time, in the context of subject headings corresponding to the parts about law of obligations in the book of Debûsî called el Esrâr, contract types have been analyzed thoroughly and were backed up by case studies. Thus, exclusive fixing has been made in relation to the method of Debûsî. In the second chapter, general fixing about the method of Debûsî have been analyzed. In this context, the results achieved from the exclusive fixing made in the first chapter and comments over the results have been put forth. In the concluding part opinions, which have been gotten from the general points of the first and second part, were presented. Stress has been given to the author's expression woven with law concepts and the comparative and discussion-based style of his book el Esrâr.
Keywords: Din; İslam Dini; İslam Hukuku