11-12 yaş erkek yüzücülerin 50 metre serbest yarışında kol sayısı ve sıklığının yüzme süresi ile ilişkisi - Şimşek, Hasan Berke (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı yüzücülerin kol sayısının, kol sıklığının ve her kolda ettiği mesafenin performansa etkisini, depar sonrası sudan çıkarak yüzmeye başlangıç noktasının yarış hızına etkilerini, yaş grupları sporcularında performansın tespit edilip, geliştirilmesini sağlamaktır. Çalışmaya 11-12 yaş grubundan, en az 3 yıl lisanslı ve aktif faaliyet gösteren 179 erkek yüzücü katılmıştır. Antrenman dubaları havuz kenarında 5 metre ile 15 metre arasında 50 şer santimetre aralıklarla yerleştirildi. 10 metre hizasından, 5 metre yükseklikten havuzun sağ ve sol tarafında karşılıklı iki kamera ile yarış esnasında kayıt yapılarak sporcuların sualtından çıkış mesafeleri gözlemlendi. Üçüncü kamera ile 25 metre hizasından ve 5 metre yükseklikten 50 metre boyunca tüm yarış kaydedildi ve sporcuların kol sayıları ve kol sıklıkları incelendi. Sporcuların boy, kilo ve kulaç uzunlukları ölçüldü. Yapılan ölçümler sonucunda ulaşılan veriler istatisiki analiz ile değerlendirildi. Elde edilen verilere, Pearson ve Spearman test uygulanıp p<0.05 güven aralığında değerlendirilmiştir. Kol sayısı ile 50 metre yarış süresi arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki (r=0,619), kol sıklığı ile 50 metre yarış süresi negative yönlü zayıf bir ilişki (r=-0,497) bulunmuştur. Sonuç olarak bir yüzücünün performansının ve teknik kapasitesinin gözlemlenmesi ve performansının geliştirilmesi için her kolda kat edilen mesafenin önemli olduğu görülmüştür. Yapılan analizlerde kol sayısı, kol sıklığı ve her kolda kat edilen mesafe ile yarış süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur.Bu bilgiler ışığında antrenörlerin antrenman programlarını planlarken her kolda kat edilen mesafeye önem vermeleri gerektiği ve bununla ilgili çalışmaları uygulamaları gerektiği ortaya koyulmuştur. Araştırma sonuçları, yüzme antrenman ve eğitim programlarının tasarımında farklı bir perspektif sunmaktadır.

This study aims to investigate the impact of swimmers' stroke count, frequency, and distance covered per stroke on performance, as well as the effect of starting point in the water after the dive on race pace. Furthermore, it aims to determine and enhance performance in different age groups of athletes. A total of 179 male swimmers aged between 11 and 12 years, with a minimum of 3 years of licensed and active participation, participated in the study. Training buoys were placed along the poolside at intervals of 50 centimeters between 5 meters and 15 meters. During the races, recorded from a height of 5 meters at the 10-meter mark on both sides of the pool, two cameras captured the swimmers' distances from underwater during their exits. Additionally, a third camera recorded the entire 50-meter race from a height of 5 meters at the 25-meter mark, analyzing the swimmers' stroke counts and frequencies. Measurements of swimmers' height, weight, and stroke lengths were taken. The data obtained from these measurements were evaluated using statistical analysis. The obtained data were evaluated using Pearson and Spearman tests, with significance set at p < 0.05. A strong positive correlation (r = 0.619) was found between the number of strokes and the 50-meter race time, while a weak negative correlation (r = -0.497) was observed between stroke frequency and the 50-meter race time. Consequently, it has been observed that the distance covered per stroke in each arm is crucial for assessing a swimmer's performance and technical capacity, and for improving their performance. The analyses indicated statistically significant differences between stroke count, stroke frequency, distance covered per stroke, and race time. In light of this information, it is evident that coaches should prioritize the distance per stroke when planning training programs and implement practices accordingly. The research findings offer a different perspective on the design of swimming training and educational programs.
The relationship between stroke count and stroke rate in 50 meter freestyle races of male swimmers aged 11-12 and their impact on swimming time
Keywords: Antrenman; depar; distance covered per stroke; dive; Fizyolojik Yönleri; her kolda kat edilen mesafe; Kol sayısı; kol sıklığı; Physiological aspects; race pace; Stroke count; stroke frequency; Swimming; Training; yarış hızı; Yüzme