İstanbulda 2005 yılında 0-4 yaş grubu çocuk ölüm nedenlerinin araştırılması ve veri niteliğinin değerlendirilmesi - Avcı, Aziz (My University, 2007)
İSTANBULDA 2005 YILINDA 0 - 4 YAŞ GRUBU ÇOCUK ÖLÜM NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI VE VERİ NİTELİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Mortalite ölçütlerinden bebek ölüm hızı ve beş yaş altı ölüm hızı, toplumun çocuk sağlığını, sosyoekonomik düzeyini ve gelişmişlik durumunu yansıtma açısından özel bir öneme sahiptirler. Kesitsel tipteki bu çalışmanın amacı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınan 2005 yılına ait beş yaş altı defin kayıtlarını kullanarak, bebek ölümlerinin ve beş yaş altı çocuk ölümlerinin sıklığını, ölüm nedenlerine göre dağılımlarını araştırmak, yaşanılan yerin parasal değeri ile ölüm nedeni arasındaki ilişkiyi incelemek ve ölüm kayıtlarının niteliğini irdelemektir. Kayıtlara 4801 beş yaş altı ölüm vakası yansımıştır. Kayıtlarda ad, yaş, defin tarihi ve mezarlık adı haricindeki bütün parametrelerde eksiklikler vardır. 1866 (%38,87) vakada ölüm nedeni, 1796 (%37,41) vakada doktor adı yazılmamıştır. Bu çalışmada, İstanbul için hesaplanan ölüm hızları (bebek ölüm hızı: binde 23,8 ve beş yaş altı ölüm hızı: binde 25,9), TNSA-2003’te belirtilen hızlara (binde 19 ve binde 32) yakındır. Beş yaş altı ölüm hızı, Avrupa ortalamasından (binde 19,4) yüksek olup, Türkiye ortalamasından (binde 37) düşüktür. TÜİK sınıflandırmasına göre: “perinatal mortalitenin diğer nedenleri” 1048 (%21,8), “doğum travması, güç doğum, diğer anoksi ve hipoksi halleri” 506 (%10,5), en sık görülen ölüm nedenleridir. Sıfır yaş grubu ölümleri, bütün beş yaş altı ölümlerinin %91,9’unu oluşturmaktadır. ICD-10 kodlama sisteminin kullanılması, personelin eğitilmesi ve hatalar konusunda geribildirim sağlayacak haftalık bülten hazırlanması, kayıtlarda iyileştirme sağlayacaktır.

A RESEARCH ON MORTALITY CAUSES OF 0 - 4 AGE GROUP CHILDREN AND EVALUATION OF DATA QUALITY IN ISTANBUL IN YEAR 2005 Infant and under five mortality rates have a special importance as they reflect the development status of a country. The purpose of this cross-sectional study is, by using Istanbul’s year 2005 cemetery records, which were taken from Istanbul Metropolitan Municipality, to investigate infant and under five mortality rates, the distribution according to mortality causes, the relation between monetary value of place of residence and mortality cause, and to evaluate the quality of death records. There were 4801 cases of under five mortality. Missing data were detected in all parameters except name, age, burial date and name of cemetery. Death causes and name of physicians were not recorded in 38.87% and 37.41% of cases respectively. The death rates (infant mortality rate: 23.8‰ and under five mortality rate: 25.9‰) calculated in this study are close to the figures (19‰ and 32‰) of TNSA-2003. Under five mortality rate is higher than Europe’s mean (19.4‰), and less than Turkey’s mean (37‰). According to TUIK classification, “other causes of perinatal mortality” 1048 (21.8%), “birth injury, difficult labor, other anoxic and hypoxic conditions” 506 (10.5%), are the most common death causes. Deaths of zero age group constitute 91,9% of all under five deaths. Using ICD-10 coding system, training the personnel, prepearing a weekly bulletin which provides feedback for mistakes will support the improvement of death records.
Keywords: Çocuk Ölümleri; Halk Sağlığı